CORONAVIRUS. Ambalajele alimentelor trebuie dezinfectate, iar o şi mai mare atenţie trebuie acordată fructelor şi legumelor. În pieţe, dezinfectarea este printre puţinele măsuri de protecţie pe care comercianţii le pot aplica. Însă, de prevenţie, trebuie să ţină cont şi clienţii.
Conform Autorităţii Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, noul coronavirus nu se poate dezvolta pe alimente sau în interiorul lor. Dar COVID-19 se poate transmite prin bancnote.
Ambalajele produselor nu mai trebuie reutilizate. De asemenea, este recomandat să cumpărăm legume și fructe doar din locuri avizate sanitar.
Alexandru Rafila a explicat că virusul se transmite, în principal, prin contactul cu persoanele infectate. În ceea ce privește contactul cu obiecte contaminate, infectarea se produce doar dacă are loc în scurt timp de la atingerea de către o persoană infectată, nu după patru zile.
„Să ștergem cu spirt pachetele sau obiectele achiziționate este total ineficace, nu s-a demonstrat această cale de transmitere. Nu facem decât să risipim resursele unde nu trebuie. Dar avem des această abordare – decât să avem grijă cum strănutăm, preferăm să ștergem obiectele cu spirt.
Să fim echilibrați, să luăm măsuri pentru igiena strănutului, să încetăm cu exagerările. Dacă ne spălăm pe mâini nu trebuie să dezinfectăm orice produs.”, a declarat Rafila.
Covid 19 rezistă 2-3 zile pe plastic şi inox, 24 de ore pe carton şi 4 ore pe cupru, a transmis, miercuri, Ministerul Sănătăţii, apreciind că ”aceste rezultate subliniază atât importanţa spălatului frecvent pe mâini, cât şi dezinfectarea suprafeţelor”.
”După ce aducem acasă produse ambalate în/din carton sau plastic este important să ne spălăm pe mâini. Produsele în sine le putem şterge bine cu substanţe obişnuite de curăţat în bucătărie sau le putem stoca într-un loc ferit timp de 3 zile înainte de a le atinge din nou”, a mai transmis Ministerul Sănătăţii.
Spre deosebire de alte epidemii (precum norovirusul sau hepatita A), transmiterea prin alimente nu este suspectată în cazul coronavirusului.
”De aceea este suficient să spălăm fructele si legumele înainte de a le consuma proaspete”, a mai precizat Ministerul.
Infomaţiile se bazează pe un studiu publicat în New England Journal of Medicine în 17 martie 2020.
Cum recunoşti măştile care te protejează de coronavirus. Două reguli importante