Nelu Tătaru, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, spune că scenariul patru implică o creştere a numărului de cazuri care poate fi mai lentă sau mai bruscă mergând spre o suprăîncărcare a sistemului sanitar.
„Scenariul patru implică o creştere a numărului de cazuri care poate fi mai lentă sau mai bruscă mergând spre o suprăîncărcare a sistemului sanitar – să spunem cu 2.300 de cazuri sau cu 7.000 de cazuri”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.
Profesorul Alexandru Rafila estimează că în curând România va intra în scenariul patru.
„Cu siguranță vom ajunge să avem mai mult de 2000 de cazuri. Și asta nu se va întâmpla într-un timp foarte lung pentru că, fără să avem prea multe elemente obiective, simțim că se întâmplă ceva în România și, probabil, că în următoarea săptămână o să vedem o creștere rapidă a numărului de cazuri transmise comunitar, cazuri la care nu o să avem o sursă clară a infecției”, a declarat Alexandru Rafila la Realitatea Plus.
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, consideră că într-un termen de 10 zile se va putea estima vârful epidemiei de COVID-19 pe teritoriul României.
„Cred că vom putea răspunde cam într-o săptămână, 10 zile la această întrebare (legată de vârful epidemiei – n.r.). Este foarte important să analizăm evoluţia în zilele care urmează, ca să facem o predicţie în acest sens. Sunt măsuri pre-spital, toate aceste măsuri de limitare socială, pentru a reduce numărul de îmbolnăviri şi, în paralel, întărim spitalele pentru a creşte capacitatea de primiri pentru pacienţii cu COVID-19”, a spus Victor Costache, într-un interviu acordat Digi24.