SIMPTOME CORONAVIRUS. Aproape 60% dintre pacienţii care au fost ulterior confirmaţi ca fiind pozitivi cu COVID-19 au raportat că şi-au pierdut simţul mirosului şi gustului, au arătat datele analizate de cercetători, comparativ cu 18% dintre cei care au fost testaţi negativ.
Aceste rezultate, care au fost postate online,pot prezice un diagnostic pozitiv cu COVID-19 mult mai bine decât febra, spun cercetătorii de la King’s College London, citaţi de Reuters.
Aplicaţia, despre care cercetătorii spun că ar putea ajuta la încetinirea epidemiei şi la identificarea mai rapidă a celor cu risc de a contracta boala, poate fi descărcată pe adresa covid.joinzoe.com.
În cazul în care destul de mulţi oameni din întreaga lume vor furniza propriile simptome, spun oamenii de ştiinţă, aplicaţia ar putea furniza, de asemenea, sistemelor de asistenţă medicală informaţii importante.
„Acest studiu, bazat pe o aplicaţie, este o modalitate de a afla unde sunt punctele fierbinţi COVID-19, ce simptome trebuiesc analizate şi ar putea fi utilizat ca instrument de planificare pentru carantine şi a oferi date în timp real pentru a putea raspune viitoarelor epidemii”, a spus Andrew Chan, profesor de medicină la Harvard Medical School din Statele Unite, unul din conducătorii studiului.
Din 1,5 milioane de utilizatori de aplicaţii între 24 şi 29 martie, 26% au raportat unul sau mai multe simptome prin intermediul aplicaţiei. Dintre aceştia, 1.702 au raportat, de asemenea, că au fost testaţi pentru COVID-19, cu 579 rezultate pozitive şi 1.123 rezultate negative.
Folosind toate datele colectate, echipa de cercetare a dezvoltat un model matematic pentru a identifica ce combinaţie de simptome – de la pierderea mirosului şi gustului până la febră, tuse persistentă, oboseală, diaree, durere abdominală şi pierderea poftei de mâncare – a fost cea mai exactă în predicţie.
„În combinaţie cu alte simptome, de trei ori mai multe persoane cu pierderi de miros şi gust par să fi contactat COVID-19, conform datelor noastre şi, prin urmare, ar trebui să se auto-izoleze timp de şapte zile pentru a reduce răspândirea bolii”, a spus Tim Spector, participant la studiu.
Trish Greenhalgh, profesor de ştiinţela Universitatea Oxford şi care nu este implicat în studiu, a declarat că a fost primul care a demonstrat ştiinţific şi într-un eşantion de populaţie mare că pierderea mirosului este o caracteristică a COVID-19.
Echipa lui Spector a aplicat concluziile la peste 400.000 de persoane care au raportat simptome prin intermediul aplicaţiei şi care nu au fost testate pentru COVID-19 şi a constatat că aproape 13% dintre acestea sunt probabil infectate.
Acest lucru ar sugera că aproximativ 50.000 de persoane din Marea Britanie ar putea avea încă infecţii neconfirmate cu COVID-19, a spus Spector.