Statele Unite au devenit, în câteva zile, principalul focar de infecție cu coronavirus cu peste 216.000 de cazuri active, un număr aproape dublu față de Italia. Printre ultimele victime se numără un bebeluș de șase săptămâni.
Între timp, Washington Post scrie că rezervele de echipament de protecție și de provizii medicale ale guvernului federal american sunt aproape terminate. Citând oficiali din Departamentul pentru Siguranță Internă (Homeland Security), publicația mai scrie că penuria de provizii medicale face ca guvernul federal și guvernele statelor individuale să intre în competiție pentru ele.
Administrația Trump, însă, afirmă că poate să procure suficiente astfel de provizii și că are 16 miliarde de dolari pentru a face achizițiile.
Cea mai puternic lovită zonă este orașul New York, acolo unde peste 1300 de persoane au murit din cauza virusului. Alte focare apar și în orașe precum New Orleans sau Detroit. În statul Connecticut, un bebeluș de șase săptămâni a murit din cauza COVID-19, cea mai tânără victimă de pe teritoriu american.
Statele Florida, Georgia și Mississippi se numără printre cele mai recente unități federate americane care au emis decrete de carantină generală pe teritoriul lor. Peste 75% dintre americani se află acum sub interdicție de părăsire a locuinței. Oficialii americani spun că peste 240.000 de oameni ar putea să moară din cauza virusului în Statele Unite, chiar și în condițiile luării unor măsuri mai dure.
Donald Trump i-a anunțat pe americani să se pregătească fiindcă urmează două-trei săptămâni „al naibii de dificile, printre cele mai dificile din istoria țării”, în lupta cu pandemia de coronavirus. În acelaşi timp, miercuri s-a anunţat că peste 1.400 de membri ai poliţiei new-yorkeze sunt infectaţi cu COVID-19.
„Vreau ca fiecare american să fie pregătit. Este o problemă de viață și de moarte„, a spus Donald Trump, care este convins că în curând se va vedea „luminița de la capătul tunelului”.
Casa Albă a estimat că numărul victimelor va fi între 100.000 și 240.000, chiar dacă vor fi respectate măsurile de distanțare socială. „Este un număr pe care suntem nevoiți să-l anticipăm, dar nu trebuie să-l acceptăm ca inevitabil„, a precizat Anthony Fauci, expertul guvernului în boli infecțioase.
Citeşte şi Primul oficial al unui guvern european care moare de COVID-19: Era CHIRURG de meserie
Scenariul luat în calcul de Casa Albă arată că noul coronavirus va fi mai letal decât Primul Război Mondial, când SUA a înregistrat 53.000 de victime. Și se va apropia de numărul victimelor de câmpurile de luptă din Al Doilea Război Mondial, 291.000, scrie Associated Press.