Analiza a fost efectuată pe un test preluat de la un copil de 4 ani, care avea probleme respiratorii şi voma, pe 30 noiembrie 2019. A doua zi a dezvoltat o erupţie şi boala a fost confundată cu rujeola, ulterior constatându-se că are simptomele Covid.
Testul, observat câteva luni mai târziu, a arătat că cel mic a suferit de coronavirus, potrivit studiului cercetătorilor de la Univeristatea din Milano şi publicat de Centrul pentru controlul şi prevenţia bolilor.
Cercetătorii au analizat teste orofaringiene colectate între septembrie 2019 şi februarie 2020 de la 39 de oameni şi unul pozitiv la Covid-19.
„Această descoperire are o importanţă epidemiologică, deoarece ne extinde cunoştinţele privind calendarul şi cartarea căilor de transmisie SARS-CoV-2„, au scris cercetătorii, citaţi de Bloomberg. „Răspândirea pe termen lung, nerecunoscută a SARS-CoV-2 în nordul Italiei ar ajuta la explicarea, cel puţin parţial, a impactului devastator şi a evoluţiei rapide a primului val de Covid-19 în Lombardia„.
Un studiu din iunie a arătat de asemenea prezenţa Covid-19 în sistemele de canalizare din Milano şi Torino la începutul lui decembrie 2019. Medicii din Milano au vorbit şi despre o „pneumonie ciudată” la pacienţi în aceeaşi lună, dovedindu-se ulterior că prezentau de fapt simptomele Covid.