Cercetătorii avertizează că în analiza lor au examinat o gamă limitată de date și spun că sunt necesare analize ulterioare ale seturilor de date, mult mai elaborate, pentru a înțelege mai bine evoluţia celor două tipuri nou descoperite. Este cert că e vorba de tipuri agresive şi contagioase.
Studiile preliminare arată că un tip mai agresiv de nou coronavirus asociat cu focarul de la Wuhan a reprezentat aproximativ 70% din tulpinile analizate, în timp ce 30% a fost legat de un tip mai puțin agresiv.Prevalența virusului mai agresiv a scăzut după începutul lunii ianuarie 2020, ai arată însă cercetătorii. „Aceste descoperiri susțin cu tărie o nevoie urgentă de studii ulterioare, complete, şi care combină date genomice, date epidemiologice și înregistrări grafice ale simptomelor clinice ale pacienților cu boala coronavirusului 2019 (COVID-19)”, mai arată cercetătorii. Descoperirile lor au fost publicate marți în revista National Science Review, revista Academiei Chineze de Științe.
Studiul vine la scurt timp după ce oamenii de știință de la Universitatea Alberta au făcut un pas uriaș spre dezvoltarea unui tratament pentru coronavirusul COVID-19. Cercetătorii au descoperit că Remdesivir – un medicament utilizat pentru a trata Ebola – poate fi eficient și pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus.
Profesorul Matthias Gotte, virusolog care lucrează la studiu, a spus: „Știm că medicamentul funcționează împotriva diferitelor coronavirusuri, precum MERS și SARS, și știm că noul coronavirus este foarte similar cu SARS„, a afirmat profesorul Gotte.