Cercetătorii chinezi au descoperit că abilitatea virusului Wuhan de a se transforma genetic a fost mult subestimată și diferite tulpini pot avea un impact diferit în diferite părti ale lumii, potrivit South China Morning Post. Astfel, New York-ul poate avea o tulpină mortală importata din Europa, comparativ cu virușii mai puțin mortali prezenți în alte zone ale SUA.
Cele mai agresive tulpini pot genera de 270 de ori mai multă încărcare virală decât cel mai slab tip și ucid celulele gazdă foarte rapid, mai relevă studiul, care mai dezvăluie că acest coronavirus se schimbă cu o viteză medie de aproximativ o mutație pe luna.
Profesorul Li Lanjuan și colegii ei de la Universitatea Zhejiang au găsit într-un mic grup de pacienți multe mutații care nu au fost raportate anterior. Aceste mutații includeau schimbări atât de rare încât oamenii de stiintă nu au considerat niciodată că ar putea să apară. De asemenea, au confirmat pentru prima dată, cu dovezi de laborator, că anumite mutații ar putea crea tulpini mai letale decât altele. „Sars-COV-2 a dobândit mutații capabile să-și schimbe substanțial patogenitatea”, se arată într-o lucrare a lui Li şi colaboratorilor săi. Studiul a furnizat primele dovezi clare conform cărora mutația ar putea afecta inclusiv gradul de distrugere pe care virusul îl produce în cazul organismului infectat.
Li a adoptat o abordare neobisnuită pentru a investiga mutațiile virusului. Ea a analizat tulpinile virale izolate de la 11 pacienți aleși aleatoriu cu COVID-19 și apoi a testat cât de eficient ar putea infecta și ucide celulele. Mutațiile cele mai periculoase au fost găsite la majoritatea pacienților din Europa, în timp ce tulpinile mai blânde au fost găsite în anumite părti ale Statelor Unite, cum ar fi statul Washington. Dar, mutația mai slabă nu înseamnă neapărat un risc mai mic, potrivit studiului. Astfel, în Zhejiang, doi pacienți, de 30 și 50 de ani, infectaţi cu o tulpină mai slabă, s-au îmbolnăvit grav Deși ambii au supraviețuit, pacientul în varstă a avut nevoie de tratament la terapie intensiva.
Această constatare ar putea aduce o nouă lumină asupra diferențelor privind mortalitatea regională şi de ce infecțiile și ratele de deces ale pandemiei variază de la o țară la alta. „Dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor, deși reprezintă urgenţe, trebuie să ia în considerare impactul acestor mutații acumulate, pentru a evita potențialele capcane”, mai spun cercetătorii.