Coronavirusul a suferit mutaţii, noua tulpină este mult mai periculoasă

Varianta de SARS-CoV-2 care este dominantă în prezent pe plan mondial infectează mai uşor celulele decât acea tulpină de coronavirus apărută la începuturile pandemiei în China, fapt care o face să fie probabil mai contagioasă în rândul comunităţilor umane, deşi acest detaliu nu a fost deocamdată confirmat, potrivit unui studiu publicat în revista Cell şi citat de AFP.
Filip Stan
18 aug. 2020, 05:40
Coronavirusul a suferit mutaţii, noua tulpină este mult mai periculoasă

Coronavirusul a suferit mutaţii genetice. Potrivit unor experți citați de Bloomberg, noua tulpină de coronavirus, numită D614G, a fost identificată în Malaysia, într-un focar cu peste 40 de pacienți infectați. Sursele citate susțin că focarul a pornit de la o persoană care ar fi călătorit în India, unul dintre statele cele mai afectate de pandemie, care nu a respectat restricțiile impuse de autorități.

Bărbatul care s-a întors din India a fost declarat negativ în momentul în care a ajuns în Malayesia însă, ulterior, testele au arătat că era purtătorul virusului. El a fost condamnat la cinci luni de închisoare și amendat pentru încălcarea carantinei.

Același virus a fost a fost identificat și în Filipine, însă autoritățile medicale din zonă spun că nu au dovezi din care să reiasă că este mai contagios decât originalul.

„Se spune că această tulpină ar avea o rată mai mare de transmisie, dar încă nu avem suficiente dovezi solide pentru a spune că așa se întâmplă în realitate”, a declarat Maria Rosario Vergeire, oficial în Ministerul Sănătății din Filipine.

Pe de altă parte, experții Organizației Mondiale a Sănătății susțin că această tulpină mutantă,  identificată acum în Malaysia și Filipine, a fost descoperită și în alte state, ea fiind predominantă în Europa și Statele Unite. De asemenea, cazuri de pacienți infectați cu D614G au fost descoperite și în China.

Specialiștii OMS susțin că nu au fost aduse dovezi din care să reiasă că boala provocată de noul virus ar fi mai contagioasă ori ar provoca mai multe daune organismului decât SARS-Cov-2.

Benjamin Cowling, șeful departamentului de epidemiologie și biostatistică din cadrul Universității din Hong Kong a precizat că nu există dovezi epidemiologice care să arate că mutația este mult mai infecțioasă decât alte tulpini.

„Este identificat mai des în prezent decât era în trecut, însă acest lucru sugerează că ar putea fi mult mai «competitiv» în comparație cu alte tulpini de Covid-19”, a spus Benjamin Cowling, conform Bloomberg.

După ieşirea sa din China şi sosirea în Europa, o variantă a noului coronavirus, care suferă în permanenţă mutaţii, la fel ca orice virus, a devenit dominantă şi această versiune europeană este aceea care s-a instalat apoi în Statele Unite. Acea variantă, denumită D614G, este diferită printr-o singură literă din ADN-ul virusului, aflată într-o zonă care controlează vârful particulei prin care pătrunde în celule umane.

Mutaţiile genetice ale noului coronavirus sunt urmărite în lumea întreagă de către oamenii de ştiinţă, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le descoperă şi pe care le publică apoi în cadrul unei baze internaţionale de date, GISAID, care conţine deja peste 30.000 de secvenţe genetice până în prezent.

Autorii noului studiu, cercetători de la universităţile Sheffield şi Duke şi de la Laboratorul Naţional din Los Alamos, au stabilit în aprilie că D614G a devenit de atunci tulpina dominantă şi au afirmat, trăgând totodată un semnal de alarmă, că această mutaţie face virusul să devină „mai transmisibil”. Autorii au publicat rezultatele studiului pe un site dedicat articolelor ştiinţifice prezentate online înainte de publicare.

Însă acea afirmaţie a fost criticată, întrucât echipa de cercetători nu a dovedit că mutaţia însăşi este cauza dominaţiei sale; poate că ea a beneficiat de pe urma altor factori sau a hazardului. Oamenii de ştiinţă au realizat apoi cercetări şi experimente suplimentare, mai ales la cererea editorilor revistei Cell.

Rusia a produs 15.000 de doze din vaccinul Sputnik V împotriva coronavirusului

Ei au analizat mai întâi date provenind de la 999 de pacienţi britanici spitalizaţi din cauza COVID-19 şi au observat că pacienţii care aveau această variantă prezentau mai multe particule virale în organism, însă fără ca acest aspect să schimbe gravitatea bolii lor – aceasta fiind o veste încurajatoare.

Pe de altă parte, experimente de laborator au arătat că varianta în cauză era de trei-şase ori mai capabilă să infecteze celule umane.

„Pare probabil să fie vorba despre un virus mai apt”, a declarat Erica Ollmann Saphire, care a realizat unul dintre aceste experimente, la Institutul La Jolla de Imunologie.

Însă toate aceste ipoteze rămân deocamdată în siajul cuvântului „probabil”: un experiment in vitro nu poate să reproducă dinamica reală a unei pandemii.

Concluzia cea mai strictă este deci aceasta: dacă noul coronavirus care circulă în prezent în lume este fără îndoială „mai infecţios”, atunci el nu este neapărat şi „mai transmisibil” între oameni.

În orice caz, au declarat Nathan Grubaugh, de la Universitatea Yale, şi colegii lui, într-un articol distinct, „această variantă constituie de acum pandemia”.

„D614G nu ar trebui să schimbe nimic pentru măsurile noastre de restricţionare, nici să agraveze infectările individuale”, a continuat Nathan Grubaugh.

„Noi ajutăm activitatea ştiinţifică în timp real: este o descoperire interesantă, care afectează potenţial milioane de oameni, dar nu îi cunoaştem încă impactul final. Am descoperit acest virus în urmă cu şase luni şi încă vom învăţa multe lucruri despre el în următoarele şase luni”, a adăugat acelaşi cercetător. 

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Patrimoniul cultural, amenințat de conflictele armate din 2024
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?