Numărul de taxiuri licențiate din Londra a scăzut de la 18.900 pe 7 iunie, la 15.000 pe 8 noiembrie, potrivit datelor Transport for London ( TfL ). Practic, O cincime din toate taxiurile negre din Londra, celebrele Black Cab au fost scoase de pe șosea, sute dintre ele fiind parcate pe câmpuri din afara oraşului, închiriate de la fermieri. Daily Mail a încercat să găsescă un răspuns la întrebarea: Coronavirusul a ucis taximetria?
Situaţia este şi mai gravă dacă privim statisticile Asociației Şoferilor de Taxi Licenţiaţi (LTDA), care spun că, de fapt, doar 20% dintre taximetriştii londnezi își conduc constant vehiculele pe străzi. Secretarul general al Asociaţiei, Steve McNamara, spune că şoferii câştigă salarii de subzistenţă, aproximativ un sfert faţă de cât câştigau în condiţii normale, iar unii au ajuns să facă lucruri disperate, cum ar fi vânzarea taxiurilor la preţuri mult sub preţul pieţii, pentru a încerca să supravieţuiască în următoarele câteva luni. El a adăugat că pandemia a fost un „coșmar complet și total” pentru șoferii care şi-au luat maşinile în rate, unii dintre ei contractând credite pentru taxi-uri electrice de 65.000 de lire sterline. „Mulţi nu au mai avut niciun venit din luna martie”, mai spune Steve McNamara. „Avem nevoie de un pachet specific care să se adreseze șoferilor de taxi din Londra, pentru a ne ajuta să trecem peste asta”, adaugă el.
Un exemplu oferit de Daily Mail este cel al lui Andy Biggs, un londonez în vârstă de 63 de ani, care se consideră norocos dacă are trei clienți pe zi. „Când ne-am întors pe străzi după primul lockdown lucrurile au început să se îmbunătățească puțin. Dar acum cererea este la fel de moartă ca şi atunci, în primăvară”, se plânge taximetristul.
Cifrele LTDA arată că șoferii care au ajuns luna trecută în parcarea pentru taxiuri a Aeroportului Heathrow au așteptat în medie nouă ore înainte de a avea un pasager. Compania GB Taxi Services, spre exemplu, spune că rata de ocupare a flotei sale de 100 de taxiuri a scăzut de la 95 la sută, înainte de criză, la doar 10 la sută, în ciuda reducerii la jumătate a taxelor, măsură luată pentru a-i încuraja pe șoferi să își păstreze vehiculele.
GB Taxi Services este una dintre cele două firme de taximetrie care folosesc o suprafață de teren agricol în Epping Forest, Essex, pentru a gara aproximativ 220 de taxiuri, astfel încât să nu mai plătească pentru a asigurarea acestora. Dar planul le-a fost dat peste cap total atunci când hoții au furat, de la aproximativ 50 dintre ele, convertoare catalitice și filtre de particule diesel. „Covidul ne-a pus în genunchi și s-au predat o mulțime de vehicule. Apoi s-a petrecut acest furt, care ne-a costat peste 120.000 de lire sterline. Suntem într-o mizerie teribilă”, spune Simon Georgiou, director la GB Taxi Services.
O altă firmă de taximetrie, Sherbet London, a închiriat o parcare unde a dus 400 de vehicule, reprezentând două treimi din flota sa. „Întregul comerț are de suferit. În acest moment cred că există în jur de 2.000 de taxiuri pe câmpuri”, spune directorul executiv Asher Moses. El îi acuză pe miniștri că nu și-au îndeplinit angajamentele luate în timpul pandemiei. „Când ne-a lovit Covidul, Guvernul ne-a spus să nu ne facem griji, că ne vor sprijini companiile. Dar, din păcate, nu au făcut-o și ne-au lăsat să putrezim„, se plânge acesta.
Dar nu doar taximetriștii suferă mult de pe urma pandemiei. Muzicienii britanici vor pierde 65% din venituri ca umare a criyei, potrivit unui raport UK Music, care mai arată că veniturile generate de concerte şi turnee o să scadă anul acesta cu 85%.
În 2019, industria muzicală a contribuit cu 5,8 miliarde de lire sterline la economia britanică, iar 28,5 milioane de oameni au participat la cel puţin un concert. Tot la nivelul anului trecut, în acest domeniu au lucrat cu normă întreagă 197.168 de persoane. Pandemia a reprezentat „o lovitură catastrofală” pentru industria muzicală, a spus Jamie Njoku-Goodwin de la UK Music, iar zeci de mii de locuri de muncă sunt în pericol. El a precizat că muzica, în „vremuri normale” a fost „o poveste de succes internaţională” şi că poate reveni la asta. Analiza făcută de organizaţia pe care o conduce arată că, anul trecut, veniturile au crescut cu 11%, iar exportul de muzică a crescut până la 2,9 miliarde de lire sterline.
Covid-19 a avut un „efect de domino” în sectorul muzicii. Concertele anulate au reprezentat pierderi financiare importante pentru artişti, bani pe care i-ar fi folosit pentru închirierea de studiouri în vederea unor noi înregistrări.
Raportul concluzionează că muzicienii şi compozitorii vor pierde 65% din venituri anul acesta, iar în cazul celor dependenţi de concerte live şi lucrul în studio, chiar 80%. Înainte de pandemie, un muzician obişnuit câştiga în medie 23.059 de lire sterline pe an, mult sub media naţională de 29.832 de lire sterline, potrivit Office of National Statistics. Njoku-Goodwin a declarat pentru BBC News că este „optimist şi încrezător” că industria îşi va reveni odată ce pandemia se va fi încheiat.
„2019 a fost un an fantastic pentru industria muzicală britanică şi eram pe punctul de a deveni una dintre marile poveşti britanice de succes în următorul deceniu. Chiar dacă nu s-a întâmplat anul acesta, nu înseamnă că trebuie să începem direct de la zero. Nu înseamnă că suntem înapoi cu cinci, şase sau şapte ani”, a mai spus el.
Potrivit unui sondaj realizat de Musicians’ Union, citat în raportul UK Music, 87% dintre muzicieni spun că vor întâmpina probleme financiare când schema de ajutor se va încheia. În plus, o treime dintre muzicienii britanici se gândesc să părăsească industria din cauza pierderilor financiare cauzate de pandemie, mai arată studiul ale cărui rezultate au fost publicate în septembrie.
Njoku-Goodwin a mai declarat că pierderea talentelor reprezintă un pericol pentru industrie. „Trebuie să ne asigurăm că o pandemie care a durat un an nu va avea impact pe un deceniu asupra ecosistemului muzical britanic”, a conchis el.
Camera Comunelor a Parlamentului britanic a aprobat pe 4 noiembrie, cu o majoritate covârșitoare, intrarea în al doilea lockdown pentru a ține sub control al doilea val al pandemiei de COVID-19, măsură care va rămâne în vigoare 30 de zile. Începând din 5 noiembrie, ora 00:00 GMT, toate magazinele neesențiale, barurile și restaurantele din Anglia au fost închise și vor rămâne așa până la începutul lunii decembrie, când noul lockdown expiră în mod automat. Școlile, colegiile și universitățile vor rămâne deschise și este încurajat lucrul în regim de telemuncă.
Oamenii își vor putea părăsi locuințele cu un motiv întemeiat, printre care consultații medicale, deplasarea către locul de muncă sau cumpărarea de alimente. De asemenea, activitățile fizice sunt permise în spații deschise, ca și întâlnirile cu familia sau prietenii cu condiția respectării regulilor de distanțare fizică.