„Pare că virusul se reproduce mai bine şi poate fi transmisibil, dar încă suntem la stadiul de a încerca să confirmăm acest lucrul. Există geneticieni foarte buni care studiază virusurile„, a comentat Anthony Fauci, director al Institutului american de boli infecţioase, pentru revista Jama.
După apariţia în China şi de la sosirea în Europa, o variantă de nou coronavirus, care suferă mutaţii permanent ca orice virus a devenit dominantă, iar această versiune europeană s-a instalat imediat în Statele Unite.
Mutaţiile genetice ale coronavirusului sunt urmărite în întreaga lume de cercetători, care secvenţiază genomul virusurilor pe care le găsesc şi le distribuie într-o bază de date internaţională, GISAID, cu peste 30.000 de secvenţe pe zi.
Cercetătorii noului studiu, de la universităţile Sheffield şi Duke şi de la laboratorul naţional din Los Alamos, au stabilit în aprilie că D614G domină de acum şi au afirmat că mutaţia face virusul „mai transmisibil”. Ei au publicat rezultatele online pe un site de pre-publicaţii ştiinţifice.
Dar această constatare a fost criticată pentru că echipa nu a dovedit că mutaţia în sine a fost cauza dominării; poate că ea a beneficiat de alţi factori sau a fost o întâmplare. Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări şi experienţe suplimentare, la cererea editorilor de la Cell.
Ei au analizat mai întâi datele de la 999 de pacienţi britanici internaţi din cauza Covid-19 şi au observat că aceştia aveau varianta cu mai multe particule virale în ea, fără ca asta însă să schimbe gravitatea bolii lor – o veste încurajatoare.
Pe de altă parte, experienţele în laborator au arătat că varianta era în schimb de trei până la şase ori mai capabilă să infecteze celulele umane. „Pare că ar fi un virus mai apt„, a spus Erica Ollmann Saphire de la oraganizaţia La Jolla Institute for Immunology, care a realizat una dintre aceste experienţe.
Concluzia cea mai strictă este că dacă coronavirusul care circulă în prezent este fără îndoială mai „contagios”, nu este neapărat mai „transmisibil” între oameni.