Coronavirusul ar putea cauza un sindrom inflamator rar la copiii mici

Un spital din Paris a emis o alertă medicală potrivit căreia noul coronavirus ar putea fi asociat cu un sindrom vascular care apare la copiii mici. O atenționare similară a venit și din partea Marii Britanii, scrie Le Figaro.
Romania TV
29 apr. 2020, 09:36
Coronavirusul ar putea cauza un sindrom inflamator rar la copiii mici

Potrivit spitalului parizian, au fost identificate aproximativ douăzeci de cazuri similare, care ar putea fi legate de coronavirus. 

A devenit clar, în ultimele trei săptămâni, că un număr din ce în ce mai mare de copii de toate vârstele au fost spitalizați într-un context de inflamație multisistemică care asociază frecvent insuficiența circulatorie cu elemente în favoarea miocarditei”, a explicat profesorul Damien Bonnet, de la M3C-Necker, un centru de referință pentru boli cardiace congenitale complexe.

Deşi nu face o legătură directă între aceste cazuri și noul coronavirus, specialistul se arată îngrijorat de numărul crescut de pacienți tineri care prezintă aceste simptome, pentru care nu există explicații.

Citeşte şi Cum arată simptomele de coronavirus la copii

Medicul Isabelle Kone Paut, profesor de reumatologie pediatrică la spitalul Kremlin-Bicêtre din Paris, a spus că, în ultima lună, au fost semnalate la terapie intensivă cazuri de copii cu tablou clinic de miocardită severă și care au, de asemenea, semne ale sindromului Kawasaki. Unii dintre aceştia au fost confirmaţi cu coronavirus.

Nu există nicio dovadă care să stabilească o legătură între boala Kawasaki și COVID-19, dar descoperim că pacienţii testați pozitiv pentru COVID-19 dezvoltă simptome care corespund cu cele ale bolii Kawasaki”, a precizat şi profesorul Alexandre Belot, specialist în reumatologie şi pediatrie.

Boala Kawasaki este o vasculită sistemică acută. Etiologia acestei afecţiuni nu este cunoscută, însă specialiştii sunt de părere că un factor infecţios iniţiază un răspuns imun particular la copiii cu o anumită predispoziţie genetică. Principala complicaţie a bolii Kawasaki este anevrismul coronarian.

Citeşte şi Dramă pentru o fetiţă de 9 ani din Iaşi. A dat cu banul pentru a vedea cu care dintre părinţi poate rămâne

Autorităţile sanitare britanice au emis, la rândul lor, o alertă şi au transmis medicilor că unii dintre copiii bolnavi din ţară, inclusiv o parte dintre cei diagnosticaţi cu coronavirus, au prezentat „un tablou clinic neobişnuit”, ce cuprinde simptome inflamatorii posibil asociate cu noul coronavirus

Şi în SUA există trei cazuri de copii diagnosticaţi cu coronavirus care sunt trataţi pentru un sindrom inflamator rar, a cărui simptomatologie pare similară celei asupra căreia au atras atenţia medici din Marea Britanie, Italia şi Spania. Cei trei pacienţi americani au vârste cuprinse între 6 luni şi 8 ani, sunt trataţi în cadrul Centrului Medical al Universităţii Columbia din New York şi au prezentat simptome precum febră şi inflamaţii la nivelul inimii şi intestinelor.

Dr. Mark Gorelik, specialist în reumatologie şi imunologie pediatrică, este un medic columbian care a fost chemat să consulte cazurile copiilor americani pentru a evalua dacă aceştia au boala Kawasaki, o afecţiune despre care se crede că ar fi asociată cu infecţii care, în cazuri grave, provoacă inflamaţia arterelor inimii. Gorelik ia în calcul faptul că, în aceste cazuri, ar fi posibil să nu fie vorba despre boala Kawasaki, ci despre un proces cu un mecanism de bază comun cu boala Kawasaki, declanşat de un an agent patogen care provoacă un răspuns al sistemului imunitar. 

Cele trei cazuri din New York vin după un raport emis de Universitatea Stanford din California care consemna cazul unui copil de 6 luni internat cu boala Kawasaki şi ulterior diagnosticat cu COVID-19.

Când s-a dovedit că acest copil era pozitiv a fost o mică surpriză”, a spus medicul Roshni Mathew, specialist în boli infecţioase la copii în cadrul Spitalului de Pediatrie Lucile Packard al Stanford. Mathew a precizat că nu este cunoscută cauza bolii Kawasaki, însă a sugerat mai mulţi agenţi patogeni drept posibil declanşatori, inclusiv unele coronavirusuri umane.

Citeşte şi Scrisoarea unei mame: Nimeni nu va fi cu gândul la carte în şcoli, ci la boală și la moarte. Lăsaţi copiii acasă până la toamnă

Până în prezent, copiii au scăpat în mare parte de unele dintre complicaţiile grave ale COVID-19.

Potrivit medicului Mark Gorelik, este posibil ca, la unii copii, boala să aibă două faze: infecţia iniţială şi răspunsul imunitar ulterior, care se declanşează câteva săptămâni mai târziu. „Se pare că după o săptămână, până la două săptămâni, sistemul imunitar poate să răspundă într-un mod foarte dezorganizat”, a explicat specialistul.

Echipa condusă de Gorelik a realizat câteva studii în urma cărora a descoperit că cel puţin doi dintre pacienţi erau purtători ai unor gene care le-ar putea modifica răspunsul imunitar. Dintre cei trei, unul este în stare gravă, unul se află la terapie intensivă, iar cel de-al treilea a fost externat. Gorelik a spus că modelul urmează într-o oarecare măsură ceea ce se întâmplă cu unii pacienţi adulţi diagnosticaţi cu COVID-19, care se îmbolnăvesc grav, încep să se recupereze, apoi dezvoltă un răspuns imunitar secundar.

Medicul Jane Burns, director în cadrul Centrului de Cercetare a Bolii Kawasaki de la Universitatea din San Diego din California, a precizat că nu este clar dacă aceste cazuri sunt asociate cu infecţia cu coronavirus şi că această problemă urmează să fie discutată în cadrul unei întâlniri a experţilor internaţionali.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Scandalul conjugal dintre Petre Daea și soția sa. Decizie neașteptată a instanței
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Bill Clinton externat din spital după un episod gripal
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?