Chirurgul Nirmal Kumar a remarcat acum că printre miile de pacienți din Marea Britanie tratați pentru anosmie – pierderea mirosului, unii se confruntă cu un nou efect secundar, parosmia – percepţia falsă a unui miros. El a declarat că pacienții experimentează halucinații olfactive, ceea ce înseamnă că „simțul mirosului este distorsionat și, mai ales, neplăcut, şi deranjează cu adevărat pacienții”.
Descriindu-l ca fiind un „virus neurotrop”, Kumar a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului, dar, probabil, afectează și alți nervi, credem noi, precum neurotransmițătorii, mecanismele care trimit mesaje către creier”. El a adăugat: „Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului”.
Daniel Saveski, un bancher în vârstă de 24 de ani, care locuiește în Londra, a experimentat şi el acest efect secundar. El a declarat că și-a pierdut simțul gustului și mirosul timp de două săptămâni, după ce a contractat virusul în luna martie și de atunci suferă de parosmie. El a declarat pentru Sky News că anumite obiecte sau alimente cu miros puternic au acum un miros arzător, asemănător cu cel emanat de o „ pâine prăjită”.
Mai mulți specialiști recomandă oricui este afectat de parosmie să fie supus „antrenamentului mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi timp de aproximativ 20 de secunde pentru a-și recâștiga încet simțul mirosului. „Există unele rapoarte promițătoare care demonstrează că un astfel de antrenament ajută pacienții”, a adăugat Kumar. El a mai menționat că majoritatea oamenilor își vor recupera în cele din urmă simțul normal al mirosului.