Coronavirusul de 10 ori mai letal decât Covid-19 ameninţă cu o pandemie mai mare. MERS, susţin cercetătorii, este mult mai periculos decât virusul SARS-CoV-2
Cercetătorii lucrează pentru a preveni posibilitatea ca coronavirusul de 10 ori mai letal decât Covid-19, MERS (Middle East Respiratory Syndrome), să se transmită de la cămile la oameni, relatează BBC, care precizează că 75% din bolile nou apărute care afectează în prezent oamenii provin de la animale.
Sindromul respirator coronavirus din Orientul Mijlociu, așa cum este denumit în limba română, este de cel puțin 10 ori mai letal decât virusul SARS-CoV-2 cu care ne confruntăm în prezent. Schimbările climatice îngreunează munca cercetătorilor de a preveni o posibilă nouă pandemie.
75% din bolile nou apărute care afectează în prezent oamenii provin de la animale. Oamenii de știință au identificat 1.200 de noi boli transmise de animale, dar estimează că mai există încă 700.000 de boli zoonotice despre care nici măcar nu știm. Un animal care captează fascinația oamenilor de știință, și frica, este cămila.
Tulpina britanică de coronavirus se extinde în România. Încă trei cazuri de infectare, depistate
Cercetătorii chinezi spun că pangolinul ar fi transmis virusul de la lilieci la oameni
Cercetătorii chinezi care investigează originea animală a epidemiei de coronavirus din China au declarat că pangolinul, specie pe cale dispariţie, ar putea fi „veriga lipsă” dintre lilieci şi oameni, scrie The Guardian.
Liliecii sunt purtători cunoscuţi ai celei mai noi tulpini de coronavirus, care a infectat lumea. O analiză genetică a arătat că tulpina virusului era identică în proporţie de 96% cu cea găsită la lilieci.
Totuşi, potrivit spuselor lui Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur din Franţa, boala nu a fost transmisă direct de la lilieci la oameni. „Credem că ar fi fost vorba de un alt animal, un intermediar”, susţine Fontanet.
Epidemia de SARS din 2002, care a implicat o tulpină diferită de coronavirus, a fost transmisă la oameni prin civet, un mamifer de mici dimensiuni, care este considerat o delicatesă în China.
Multe animale sunt capabile să transmită viruşi către alte specii, iar aproape toate tulpinile de coronavirus, contagioase pentru oameni, şi-au avut originea de la animale sălbatice.
Fontanet consideră că intermediarul a fost „probabil un mamifer”, care aparţine familiei bursucilor.
După testarea a peste 1.000 de mostre colectate de la animale sălbatice, cercetătorii de la Universitatea de Agricultură South China au concluzionat că secvenţele genomice de viruşi găsite în pangolini erau identice în proporţie de 99% cu cele descoperite la persoanele infectate cu noul coronavirus, relatează agenţia de ştiri oficială Xinhua.