Cercetătorii de la Universitatea din Beijing şi Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că virusul evoluează în cel puțin două tipuri majore de genomi: Tip L și Tip S. Se pare că genomul de tip L provine din cel de tip S și este ceva mai agresiv.
Potrivit The Telegraph, în Europa s-au identificat asemănări între forma virusului de la pacienții germani care s-au infectat în Italia și un virus identificat la un pacient din Bavaria cu o lună înainte. De aici a apărut ipoteza că primele îmbolnăviri ar fi fost în Germania și de aici ar fi plecat către Italia, însă datele culese până în prezent nu au confirmat în totalitate această variantă. Un lucru este cert, şi anume căgenomul european este diferit de cel chinez.
Totuși, specialiștii susțin că acest lucru este unul normal și oarecum previzibil. Aceștia explică faptul că virusul SARS-CoV-2 care a declanșat COVID-19 s-a adaptat continuu, în condițiile în care acesta provine de la animale. Atunci când o persoană se infectează cu noul coronavirus, spun specialiștii, virusul se multiplică în tractul respirator. De fiecare dată când se întâmplă acest lucru apar mutații genetice.
Aceste descoperiri fac şi mai dificilă încercarea de creare a unui vaccin, pentru că acesta trebuie să atace toate lanțurile de virus pentru a fi eficient. Pe de altă parte, mai spun specialiștii, nu există dovezi că virusul devine mai grav, ci doar se manifestă în mod mai agresiv.