În 2002, când a apărut virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) în China, fabricile din această țară produceau în principal produse la prețuri reduse, precum tricouri și încălțăminte, pe care le vindeau în lumea întreagă. 17 ani mai târziu, un alt virus letal s-a răspândit rapid, însă China a devenit în tot acest timp un actor important în economia mondială. În consecință, epidemia de coronavirus a ajuns să afecteze economia țării, notează New York Times.
Companiile internaționale care realizează produse în fabricile din China și care depind de vânzările de pe piața chineză au început să se confrunte cu probleme.
Apple, Starbucks și Ikea și-au început temporar magazinele din China. Centrele comerciale sunt pustii, punând în pericol vânzările unor producători de îmbrăcăminte și încălțăminte, precum Nike și Under Armour, dar și rețeaua de restaurante fast-food McDonald’s. Fabricile care produc automobile pentru General Motors și Toyota au înregistrat întârzieri în producție, deoarece așteaptă ca muncitorii să se întoarcă din vacanța de anul nou, care a fost prelungită de guvernul de la Beijing din cauza răspândirii epidemiei de coronavirus.
Mai mult, companii aeriene internaționale, printre care American, Delta, United, Lufthansa și British Airways, și-au anulat zborurile spre China.
De asemenea, creșterea economică a Chinei ar putea să se diminueze la 5,6%, prin comparație cu 6,1% anul trecut, arată o analiză a Oxford Economics privind efectele coronavirusului asupra economiei. Asta va duce, în consecință, și la un declin economic global în 2020 cu 0,2%, fiind estimată o rată anuală de 2,3%, cel mai scăzut ritm de creștere de la criza economică din urmă cu 10 ani.
Din cauza temerilor privind răspândirea coronavirusului, liderii chinezi au injectat 22 de miliarde de dolari în piețele financiare și au anunțat că vor relaxa condițiile în care companiile din China pot obține împrumuturi.
Deși inițial fabrica bunuri cu valoare scăzută, precum haine și obiecte din plastic, China a obținut o poziție dominantă și în producerea de smartphone-uri, computere și piese pentru automobile. Statul chinez s-a dezvoltat, devenind astfel un furnizor important la nivel global, producând componente necesare fabricilor din Mexic până în Malaezia.
Izbucnirea epidemiei de coronavirus în Wuhan, orașul în care trăiesc 11 milioane de oameni, a determinat Guvernul chinez să instituie măsuri de carantină în metropolă și în provincia Hubei.
De asemenea, analiștii estimează că turismul din China va fi afectat puternic din cauza virusului. Hotelurile și restaurantele, care în mod normal ar fi trebuit să fie pline de turiști, sunt pustii. Concertele și evenimentele sportive au fost anulate.
Având în vedere că zborurile spre China au fost limitate, operațiunile companiilor multinaționale ar putea fi, cel mai probabil, diminuate în China. Bănci importante, printre care Goldman Sachs and JPMorgan Chase, le-au recomandat angajaților care au vizitat China să stea acasă în următoarele două săptămâni.
Anul trecut, compania General Motors a vândut mai multe mașini în China decât în Statele Unite. Fabricile pe care deține în China vor fi închise cel puțin încă o săptămână, la solicitarea Guvernului de la Beijing. De asemenea, conducerea Ford Motor le-a transmis managerilor săi din China să lucreze de acasă, având în vedere că activitatea din fabrici a fost suspendată.
Producătorii americani de semiconductori s-au dezvoltat în mod special în China, care este atât un pol de producție, cât și o piață importantă. De exemplu, Intel a obținut în 2019 un profit de 20 de miliarde de dolari numai în China, fiind 28% din totalul obținut anul trecut.
Mai mult, Qualcomm, un producător de chipuri pentru telefoane mobile, este și mai dependent de China deoarece a obținut 47% din profitul anual (12 miliarde de dolari) din vânzările de pe piața chineză.
Potrivit New York Times, nimeni nu știe cât va dura epidemia de coronavirus sau câți oameni va ucide. Analiștii susțin că este imposibil de estimat cum va afecta acest virus economia Chinei.