Alexandru Ivaşcu este administratorul unei săli de fitness din Drobeta Turnu Severin. Odată cu pandemia de coronavirus, el a schimbat complet regulile în sală pentru puţinii clienţi care încă mai vin să facă sport.
„Daca îi mai treceam cu vederea la încălţăminte, acum nu intri in sala, te schimbi la usa. E un covor cu solutie pe el, te-ai sters pe picioare, vrei nu vrei întinzi mâinile şi ti-am dat cu dezinfectant pe mâini”, spus Alexandru.
Din această afacere de familie trăiesc 4 persoane. Alexandru spune însă că este aproape de momentul în care va pune lacătul la uşă.
„Nu văd nicio măsură concretă din partea autoritatilor. Nici la credite, nici la autoritati, la absolut nimic. Este foarte greu. Nu stiu ce vom face, dar pana autoritatile ne vor pune lacatul pe usa, noi incercam sa supravietuim”, spune Alexandru.
O altă afacere, altă problemă. Lugi Brandudescu este administratorul unei firme în domeniul auto. A decis să închidă totul pentru cel puţin două săptămâni şi să-şi trimită angajaţii acasă.
„A trebuit sa ne intelegem cu angajatii, ei sunt cei care sufera alaturi de noi. Dacă noi nu facem incasari nici pe ei nu putem sa-i platim. A mai fost o problema legata de chiria spatiului la fel, discutam. Acum urmeaza sa discutam cu cei de la leasing”, spune afaceristul.
Cea mai grea lovitură a fost primită însă de agenţiile de turism. Numărul celor care le mai calcă pragul pentru a cumpăra o vacanţă este aproape inexistent, iar cei care întreabă de anularea biletelor sunt tot mai mulţi.
„Turiştii sunt foarte speriaţi. Avem o perioada cu cereri foarte multe depuse pentru retragere din excursiile pe care si le-au cumparat din timp”, spune Octavian Goga, directorul unei agenţii de turism.
Reprezentanţii agenţiilor de turism spun că sejururile pot fi reprogramate sau oamenii pot primi banii înapoi.