Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, a anunţat şapte noi decese faţă de ziua precedentă.
Jahanpour a anunţat alte 106 contaminări, majoritatea în regiunea Teheranului şi în Gilan (nord), reprezentând cele mai multe cazuri înregistrate într-o zi de la recunoaşterea oficială a infecţiei în Iran, pe 19 februarie. În total, au fost comunicate 245 de persoane infectate cu Covid-19 în Iran.
În acea zi, potrivit lui Jahanpour, „bilanţul total a ajuns la 245 de persoane infectate, dintre care 26 de morţi”.
Purtătorul de cuvânt a afirmat că 106 de noi cazuri au fost depistate în provinciile Teheran (38), Gilan (23), Ispahan (8), Qom (7), Mazandaran (7), Ardabil (5), Lorestan (3), Semnan (3), Alborz (3), Azarbaidjan-Oriental (2), Kermanshah (2) şi Hamadan, Yazd, Kurdistan, Azarbaidjan-Occidental, Khorassan-é Razavi (1 caz fiecare).
După anunţ, marţi, după contaminarea ministrului adjunct al Sănătăţii, Iraj Harirchi, şi a deputatului Ali Motahari, agenţia oficială Irna a anunţat joi că vicepreşedintele însărcinat cu problemele femeilor şi familiei, Massoumeh Ebtékar, a contactat de asemenea virusul.
Ebtékar, fostă purtătoare de cuvânt în criza studenţilor iranieni luaţi ostatici în SUA în 1979, este îngrijită şi ea, iar colegii ei au fost testaţi, scrie Irna.
O altă persoană publică este Mojtaba Zolnour, preşedintele Comisiei pentru securitate naţională şi afaceri externe din Parlamentul iranian, care a anunţat într-un videoclip difuzat de mai multe mass-media locale că a contactat virusul şi că este se află în carantină.
Deputatul conservator şi cleric şiit, Zolnour care reprezint Qom, oraş sfânt aflat în centrul Iranului, unde au fost anunţate pe 19 februarie primele cazuri şi decese din cauza coronavirusului.
Potrivit aceloraşi surse, a contractat virusul şi teologul Hadi Khroroshahi, primul ambasador al Republicii islamice la Vatican (din 1981).
În China, peste 78.000 de persoane sunt contaminate iar 2.744 au murit.
În afara Chinei, Iranul este ţara care a anunţat cele mai multe decese din cauza acestei epidemii.
„Suntem într-un moment decisiv. Dacă acţionaţi acum în mod agresiv, puteţi izola acest coronavirus. Sfatul meu este să acţionaţi rapid”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus în cursul unei conferinţe de presă organizate la Geneva, conform RFI.
Citește și: Lovitură de teatru în privința românului diagnosticat cu coronavirus: ‘În momentul de față, e sănătos’/Ar putea fi lăsat la domiciliu
„Suntem într-o situaţie foarte delicată, în care epidemia poate merge în orice direcţie, în funcţie de modul în care gestionăm situaţia. Poate fi izolată, dar, dacă nu facem ce trebuie, vă scăpa de sub control. Dacă aplicăm măsuri de izolare precum cele aplicate de China, vom observa o scădere a cazurilor şi în final epidemia poate fi izolată”, a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Conform celui mai recent bilanţ, peste 2.800 de persoane au murit din cauza noului virus, iar peste 82.000 de persoane au fost infectate pe plan mondial.