CORONAVIRUSUL loveşte România. Ce trebuie să aibă în casă fiecare român. Cum se tratează coronavirusul

Coronavirusul a creat panică în întreaga lume, în condițiile în care se răspândește extrem de ușor, iar numărul morților a ajuns la peste 2800. În toată aceasta isterie, specialiștii avertizează că cele mai multe persoane trec ușor peste infecția cu coronavirus, cei mai afectați fiind bătrânii și persoanele care au probleme grave de sănătate. Cum se tratează coronavirus? În condițiile în care nu există încă un vaccin pentru coronavirus, pacienții diagnosticați cu COVID0- 19 se tratează simptomatic. 
Filip Stan
12 mart. 2020, 08:18
CORONAVIRUSUL loveşte România. Ce trebuie să aibă în casă fiecare român. Cum se tratează coronavirusul

PANDEMIE CORONAVIRUS. Încă două cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate joi, bilanţul îmbolnăvirilor ajungând la 49 persoane, conform datelor Institului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Grupul de Comunicare Strategică a confirmat până acum 48 de cazuri. Au fost deschise 21 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor şi două pentru comunicarea de informaţii false.

Ca şi în cazul altor boli respiratorii, infecţia cu coronavirus poate provoca simptome uşoare, inclusiv scurgeri nazale, dureri în gât, tuse şi febră sau se poate manifesta mai sever şi poate duce la pneumonie sau dificultăţi de respiraţie.

Cum se tratează coronavirus

Din păcate, nu există niciun tratament specific pentru coronavirus. În acest moment, cercetători din lumea întreagă lucrează la un vaccin care să limiteze răspândirea virusului. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că persoanele infectate cu coronavirus nu ar trebui să se trateze singure și mai ales să nu ia antibiotice, fară recomandarea medicilor. 

Site-urile de specialitate scriu că medicii pot prescrie antibiotice pacienților cu coronavirus care suferă complicații, din cauza unei infecții bacteriene, de exemplu.

Pandemie CORONAVIRUS. Adrian Streinu-Cercel: Spirtul nu e un bun dezinfectant, nu foloseşte la nimic 

Aceleași surse precizează că nu se recomandă medicamente antivirale pentru tratarea noului coronavirus. Tratamentul este unul menit să amelioreze simptomele. Astfel, la întrebarea cum se tratează coronavirus, răspunsul este “în funcție de simptome”. Astfel, tratamentul pentru infecția cu coronavirus poate include:

– Analgezice (pentru calmarea eventualelor dureri)

– Antitermice (pentru febră)

– Multe lichide

– Odihnă

În cazurile severe, se apelează la aparatură specială pentru a ajuta buna funcționare a organelor vitale. În general, plămânii sunt primii afectați, în cazurile grave ajungandu-se la pneumonie.

 

Cum poți preveni infectarea cu coronavirus

Ministerul Sănătății a făcut publică o listă cu măsurile personale pe care le putrem lua pentru a preveni infectarea cu coronavirus:

Cum se poate preveni infecția cu coronavirus?

1. Spălați-vă mâinile de multe ori;

2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;

3. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile;

4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;

5. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul;

6. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizați masca de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;

8. Produsele ”MADE în CHINA” sau pachetele primite din China nu sunt periculoase;

9. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din China sau zonele în carantină din Europa de cel puțîn 14 zile;

 

„Înainte de a pune o mască, spălaţi-vă pe mâini cu săpun şi apă sau folosiţi gel antibacterian pe bază de alcool. Acoperiţi-vă gura şi nasul cu mască şi asiguraţi-vă că nu există decalaje între faţă şi mască. Evitaţi să atingeţi masca pe timpul folosirii. Dacă faceţi acest lucru, spălaţi-vă mâinile înainte cu apă şi săpun sau gel antibacterian pe bază de alcool. (…) Spălaţi-vă des pe mâini, evitaţi contactul cu oamenii care suferă de infecţii respiratorii acute, nu vă atingeţi ochii, nasul, gura dacă nu aveţi mâinile igienizate, acoperiţi-vă nasul şi gura când strănutaţi sau tuşiţi, nu luaţi medicamente antivirale sau antibiotice fără prescripţia medicului, curăţaţi suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool, folosiţi masca de protecţie numai dacă suspectaţi că sunteţi răcit sau sunteţi în apropierea oamenilor bolnavi, pachetele şi produsele fabricate/primite din China nu sunt periculoase, animalele de companie nu răspândesc acest nou tip de virus şi apelaţi 112 dacă aveţi febră sau tuse şi aţi călătorit în ţări cu cazuri confirmate de persoane infectate cu coronavirus. Specificaţi acest lucru dispecerului”, potrivit unei informări transmise de Guvern.

Ce este coronavirus?

Coronavirus aparține unui grup de agenți patogeni care pot provoca o serie de simptome, precum tuse, dureri de gât, febră, secreții nazale. Dacă în unele cazuri, aceste simptome sunt moderate, în alte cazuri, pot duce la pneumonie. Virusul se transmite, de regulă, prin contact direct cu o persoană infectată. 

Coronavirusul și-a primit numele de la aspectul de coroană de pe suprafața să (corona înseamnă în limba latină coroană). Alături de noul virus, abia descoperit, există 7 coronavirusuri care pot infecta oamenii. Cele mai cunoscute sunt SARS și MERS.

Virgil Musta, medic primar de boli infecțioase la Spitalul Victor Babeș din Timișoara, este doctorul care face parte din echipa care a vindecat cinci pacienți care au avut coronavirus la Timișoara. A fost din prima zi pe „frontul” luptei cu noul virus care are origini în China și nu pleacă de acolo. Care este principalul sfat al doctorului care folosește cele mai noi tratamente pentru vindecarea bolnavilor? „Cea mai eficientă metodă este prevenția”…

Doctorul care a vindecat cinci pacienți de coronavirus, la Timișoara: Cea mai eficientă metodă este prevenția 

Doctorul Virgil Musta a fost „pe baricade” în lupta cu coronavirusul încă de la primele cazuri suspecte. Unele s-au confirmat, altele nu. Până acum însă, într-un interval relativ scurt, s-au vindecat, la Timișoara, de coronavirus, o pacientă de 38 de ani, prima pacientă din Timișoara cu coronavirus, un bărbat de 47 de ani, o fată și un băiat de 16 ani și o adolescentă de 15 ani. Doctorul Musta spune că a instituit terapia în funcție de fiecare pacient și în funcție de recomandările medicilor care s-au confruntat cu o astfel de criză, dar cea mai importantă este prevenția.

„În momentul când se internează, noi, echipa de la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, instituim terapie cu medicamente retrovirale, care se pare că au fost eficiente, deoarece la 2-3 zile de la terapie pacienții au devenit „negativi”. Sunt mai multe scheme în studiu. Sunt două medicamente (substanțe) antiretrovirale care se folosesc”, a spus doctorul Virgil Musta, șef secție la Clinica II de Boli Infecțioase de la Spitalul Victor Babeș din Timișoara.
Doctorul Musta spune că a contat mult și faptul că pacienții internați la Timișoara sunt tineri și fără patologii asociate, nu au fost oameni în vârstă cu coronavirus, până acum. „Vedem de acum încolo”…

„Cea mai eficientă metodă este prevenția. Chiar dacă avem terapia aceasta, nu avem încă experiență în caz de coronavirus la persoanele cu risc, persoanele în vârstă, cu comorbidități. Ca acestea să nu ajungă să facă boala trebuie să respectăm cu strictețe toate recomandările primite. Să evităm aglomerațiile, să nu stăm la o distanță mai mică de doi metri de alte persoane, să ne spălăm foarte bine pe mâini, să ne autoizolăm dacă avem rude care au venit acum din Italia ori alte țări unde sunt anumite zone în carantină. Trebuie să fim corecți cu noi și cu ceilalți. Să anunțăm instituțiile abilitate dacă avem cunoștință de persoane care ar trebui să fie în autoizolare și nu respectă acest lucru, să avem simți civic. În cazul în care am luat contact cu persoane din Italia să încercăm să ne autoizolăm, să ne considerăm potențial infectați și noi și să anunțăm autoritățile. Să nu ascundem simptomele unei boli”, a mai spus doctorul Musta pentru Aradon.

De asemenea, doctorul Musta recomandă tuturor să nu intre în panică și să nu se prezinte imediat la Urgențe, unde pot infecta și alți oameni. Să se autoizoleze, să sune la medicul de familie și la Direcția de Sănătate Publică și să anunțe imediat de unde vin și dacă au unele simptome de boală.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Mesajul astrelor pentru zodii, sâmbătă, 16 noiembrie 2024. Peștii au motive de bucurie
Capital.ro
Permisul de conducere trebuie schimbat până la 19 ianuarie 2025! Anunț pentru cei care s-au născut după 1971. Unde se aplică
Playtech.ro
Silviu Prigoană și-a făcut singur parastasul de 40 de zile acum 16 ani: ce spun preoții despre acest obicei neobișnuit
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Singura „legumă” care produce vitamina D „la fel ca oamenii”. Beneficiile uluitoare, explicate de un cercetător
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Cum reduci drastic din facturile de întreținere. Sfaturi pentru sezonul rece
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
kanald.ro
Gabriela Lucuțar, pusă într-o situație dificilă după înmormântarea secretă a lui Silviu Prigoană. „Regina Întunericului” face un apel către Honorius Prigoană: „Au fost niște probleme”
Cancan.ro
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a dorit să fie văzut mort!'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lege pentru cei care stau cu chirie. Câți vizitatori pot primi chiriașii în apartament
StirileBZI
Creștere alarmantă a prețurilor alimentelor! Costurile au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 18 luni
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
stirilekanald.ro
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
substantial.ro
Meciul România – Kosovo din Liga Națiunilor, întrerupt din cauza retragerii oaspeților
MediaFlux
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scheletul unui copil, descoperit în Parcul Botanic din Timișoara