Organizaţia Mondială a Sănătăţii se teme că Africa va deveni noul centru global al pandemiei de coronavirus, după ce numărul infecţiilor raportate a crescut cu 43% într-o singură săptămână. În total, guvernele statelor africane au raportat în ultimele şapte zile aproximativ de 26.000 de noi cazuri, o creştere semnificativă de la cele 16.000 de cazuri câte erau săptămâna trecută. De asemenea, numprul deceselor a ajuns la o cifră îngrijorătoare, 1.200.
Deși aceste cifre sunt încă relativ mici raportate la imaginea globală, creșterea accentuată a cazurilor este un motiv de îngrijorare, spun oficialii din domeniul sănătății. Asta în condiţiile în care şi în săptămâna precedentă se înregistrase o creștere de 29%. În plus, din cauza dotărilor medicale precare din multe zone, numărul real al infecţiilor este probabil mult mai mare, mai spun specialiştii. Africa are, de asemenea, o capacitate de testare „foarte, foarte limitată”, a declarat John Nkengasong, directorul Centrului African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
OMS a zugrăvit un scenariu sumbru pentru continentul african şi avertizează cp virusul poate ucide aici în jur de 300.000 de oameni, iar aproximativ 30 de milioane vor fi aduşi sub pragul sărăciei. Africa mai are încă timp să prevină un astfel de dezastru, a mai spus Nkengasong, dar testarea oamenilor și depistarea cazurilor de virus sunt esențiale. În cele două luni de când continentul a început să se mobilizeze împotriva pandemiei, au fost efectuate mai puțin de 500.000 de teste, în condiţiile în care în Africa locuiesc peste un miliard de oameni. Asta înseamnă că doar 325 de persoane au fost testate la un milion de oameni, a mai arătat Nkengasong.