Vaccinul – denumit ChAdOx1 nCoV-19 – este dezvoltat în momentul de faţă cu o viteză fără precedent. El este produs dintr-un virus conceput genetic care determină răceala comună la cimpanzeii. Acesta a fost însă puternic modificat, astfel încât nu poate provoca infecții la oameni și, de asemenea, pentru a face „să semene” mai mult cu coronavirusul. Oamenii de știință au făcut acest lucru transferând instrucțiunile genetice pentru „proteina spike” a coronavirusului – instrumentul crucial pe care îl folosește pentru a invada celulele noastre – la vaccinul pe care îl dezvoltau. Asta înseamnă că vaccinul seamănă cu coronavirusul și sistemul imunitar poate învăța cum să-l atace.
O mare parte din accentul pus pe coronavirus s-a referit până acum la anticorpi, dar aceştia sunt doar o parte a apărării noastre imune. Anticorpii sunt proteine mici realizate de sistemul imunitar, care se lipesc pe suprafața virusurilor. Anticorpii neutralizanți pot dezactiva coronavirusul.
Citeşte şi Marea Britanie a încheiat contracte pentru încă 90 de milioane de doze de vaccin anti-coronavirus
Celulele T, un tip de celule albe din sânge, ajută la coordonarea sistemului imunitar și sunt capabile să detecteze care dintre celulele corpului au fost infectate și să le distrugă. Aproape toate vaccinurile eficiente induc atât un anticorp cât și un răspuns al celulelor T. Nivelurile de celule T au atins valori maxime la 14 zile după vaccinare, iar nivelurile de anticorpi au atins maximul după 28 de zile. Studiul nu a durat însă suficient de mult pentru a înțelege cum poate arăta imunitatea organismului pe termen mai lung.
BBC notează că nu au existat reacții adverse periculoase în urma administrării vaccinului, dar cu toate acestea, 70% dintre persoanele studiate au prezentat fie febră, fie dureri de cap.