Coronavirusul poate afecta orice organ care conţine vase sanguine. Specialist: „Aproape orice om care se simte rău poate avea COVID”

Donald J. McNeil Jr., editorul rubricii de știință și sănătate al The New York Times, a făcut un rezumat al teoriilor referitoare la coronavirus, care au un grad semnificativ de încredere în lumea medicală. O informaţie importantă este cea referitoare la tipul infecţiei, despre care toată lumea crede că este o boală pulmonară, respiratorie. În realitate, dat fiind faptul că se fixează de vasele de sânge, este vorba despre o boală vasculară.
Romania TV
07 iul. 2020, 09:21
Coronavirusul poate afecta orice organ care conţine vase sanguine. Specialist:

Jurnalistul este de părere că noul coronavirus este diferit de un virus gripal. 

„Virusul gripal se agață de plămâni și de căile respiratorii. Coronavirusul ajunge în corp prin căile respiratorii, dar se fixează cu adevărat în interiorul vaselor de sânge, provocând, astfel, o boală a vaselor de sânge”, spune Donald J. McNeil Jr.

Jurnalistul atrage atenţia că cel mai mare pericol legat de COVID este faptul că, ataşându-se de vasele de sânge, poate afecta absolut orice organ este foarte vascularizat. De pildă, plămânii, rinichii, intestinele, toate aceste organe având un număr mare de vase de sânge, pot fi puternic afectate. La fel şi creierul,  însă acesta este afectat de coronavirus într-o mai mică măsură, întrucât este format, în mare parte, din celule nervoase, pe care noul coronavirus nu le atacă.

Citeşte şi „Anul şcolar nu va începe la 15 septembrie, nu vom avea alegeri în 27 septembrie”. Scenariu îngrijorător anunţat de un fost şef SRI

Altfel spus, orice persoană care trece pragul cabinetului medical pentru că se simte rău poate avea coronavirus. Dacă apar simptome de AVC, sau simptomele unui atac de cord, sau de artrită, poate fi vorba despre infecţie cu coronavirus. 

Adevărul despre mutaţiile coronavirusului

La ora actuală, coronavirusul suferă mutaţii la fiecare două săptămâni. „Cele mai multe mutaţii nu sunt importante. Cele mai multe nu schimbă felul în care funcționează virusul”, spune Donald J. McNeil Jr.

El precizează că se cunosc două tulpini importante ale virusului. Una este cea originală, din Wuhan, cealaltă este tulpina europeană. Despre tulpina europeană secialiştii sunt de părere că aceasta este mai transmisibilă decât cea originală.

„Tulpina de Wuhan este evident cea originală. Acolo a început virusul. Dar a mers în jurul Asiei. Apoi s-a dus în Iran. Apoi s-a dus în Italia. Și în Italia, mutația a avut loc probabil cândva în februarie. Cu siguranță nu a făcut virusul mai periculos, dar se pare că l-a făcut mai transmisibil”, spune jurnalistul american.

Citeşte şi Ministrul Sănătăţii: „Nu mai avem acum pârghii ca să controlăm epidemia”

Pe măsură ce infectează mai multe gazde, virusurile tind să devină „mai puțin letale”, dar, din păcate, mai transmisibile. De exemplu, o persoană care poartă virusul, iar acesta trece printr-o mutaţie în interiorul organismului şi rezultă o tulpină mai mortală, respectiva persoană va ajunge să poarte două tulpini. Persoana poate transmite virusul către alte două persoane. Cea care primește tulpina mortală poate muri chiar în timp ce doarme. „În timp ce persoana cu tulpina mai puțin letală, dar mai transmisibilă, s-ar putea duce într-un club unde ar putea infecta 40 de persoane”, explică jurnalistul.

Evoluţia virusului gripal

Jurnalistul McNeil Jr. explică evoluţia virusului gripal, similar coronavirusului. În prima fază, adică prin anul 1918, în timpul epidemiei de gripă spaniolă, virusul gripal a fost „extrem de mortal”. Apoi „a dispărut o perioadă”. În a treia etapă, „a trecut la porci și a fost pentru o vreme un virus al porcilor”. În a patra fază, când s-au născut suficienți oameni care nu mai avuseseră virusul, virusul a reapărut la oameni, dar „a reapărut ca gripa sezonieră H1N1”, care a devenit din ce în ce mai puțin letală, „însă mai transmisibilă”.

„Practic, toate virusurile fac asta”, spune jurnalistul.

Un alt aspect îndelung dezbătut este cel referitor la răspândirea coronavirusului în spaţiile închise. problema intervine acolo unde există spaţii închise care trebuie să fie funcţionale, cum ar fi instituţiile de învăţământ. „Pot copiii să meargă din nou în siguranță la școală? Specialiştii nu sunt încă deplin convinşi de lucrul ăsta, totuşi există tot mai multe indicii că poate fi destul de sigură deschiderea școlilor la toamnă, în special pentru cei foarte mici. Există tot mai multe dovezi că aceștia nu sunt transmițători ai virusului la adulți”, este de părere jurnalistul.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!