Medicul precizează că, atât timp cât în structura anatomică există canalul lacrimo-nazal, orice virus poate pătrunde prin acest canal şi poate ajunge în ochi.
„În secreția conjunctivală, orice fel de virus poate exista, virusul de hepatită, virusul de rujeolă, virusul de varicelă și chiar există complicații oculare în situația asta. Atâta timp cât în structura anatomică există canalul lacrimo-nazal, am spus tot. De obicei, virusul intră prin nas și trece prin canalul lacrimo-nazal, în secreția oculară„, spune Monica Pop.
Medicul explică faptul că este necesar să purtăm ochelari de protecţie pentru că, atunci când cineva strănută aproape de noi, există riscul ca picăturile Flugge să ajungă în ochii noştri.
„Trebuie purtați ochelari de protecție, care pot fi de soare sau pot fi cu lentile transparente, cu sau fără dioptrii. Există situații în care strănută cineva, iar picătura ajunge pe suprafața oculară și te-ai infectat. Deci acel om care va face COVID, va face prin ochi. În al doilea rând, cei contaminați, dacă au virusul în nas, îl au și în secreția conjunctivală. Cercetările arată că 4% dintre bolnavii infectaţi cu coronavirus au și conjunctivită, deci așa debutează boala, printr-o conjunctivită ușoară, dar cei mai mulți nu se gândesc că poate fi vorba despre COVID„, explică medicul oftalmolog.
Citeşte şi Consultaţiile telefonice şi eliberarea reţetelor în format electronice se păstrează şi după 15 mai
Totodată, aceasta atrage atenţia asupra faptului că nu doar mâinile trebuie igienizate riguros, ci şi ochii. În plus, dr. Monica Pop spune că spălarea ochilor trebuie făcută cu apă rece, nu cu ceaiuri.
„Nu doar mâinile trebuie spălate, ci și ochii, cu apă rece de la robinet. Seara, orice persoană care a ieșit din casă trebuie să spele ochii cu apă rece și săpun. Nu cu ceaiuri și alte invenții. Ochelarii trebuie spălaţi şi ei cu apă rece și săpun„, avertizează specialistul.