În ceea ce privește stratul exterior, studiul demonstrează faptul că particulele virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare.
”În țesutul măștii particule virale infectate au fost detectate până la 24 de ore după contaminare, în timp ce în stratul interior al măștilor chirurgicale chiar și 4 zile mai târziu”, arată studiul publicat de presa italiană și citat de Mediafax.
De asemenea, coronavirusul rezistă mai bine la temperaturi scăzute și în medii umede.
„Măștile lavabile trebuie folosite o singură dată și apoi puse imediat în mașina de spălat, fără a le așeza pe mobilier. Cele de unică folosință trebuie aruncate imediat după utilizare. În ambele cazuri, acestea ar trebui să fie atinse numai pe partea elastică, iar înainte de a le scoate și după aceea mâinile trebuie spălate. În cele din urmă, măștile nu se aruncă pe jos: riscul de infecție este minim, dar impactul asupra mediului este ridicat”, arată studiul.
Potrivit epidemiologului Paolo D’Ancona, faptul că SARS-CoV-2 supraviețuiește nu înseamnă că transmite boala: dacă există puține particule virale, riscul de infectare este mai redus.
„Din păcate, nu se cunoaște doza minimă pentru infectare, de asemenea, depinde de imunitatea fiecăruia. Prin urmare, trebuie să fim întotdeauna foarte atenți”, spune Paolo D’Ancona.