Coronavirusul s-a dovedit a fi extrem de transmisibil, dar dovezile arată că micile adunări interioare şi gospodăriile sunt locul în care noul coronavirus se răspândeşte cel mai repede.
Timp de aproape un an, oficialii din domeniul sănătăţii publice din întreaga lume s-au luptat să înţeleagă modul în care Coronavirusul se răspândeşte maladia şi cum poate fi limitată. Uneori, călătoriile au fost restricţionate, şcolile şi sălile de sport au fost închise, iar unele oraşe, în carantină. Dar, în ciuda acestor restricţii, numărul infectărilor şi deceselor au continuat să crescă.
Potrivit studiilor, există unele situaţii în care Coronavirusul se răspândeşte mai uşor. În New York, de exemplu, urmărirea contacţilor direcţi a arătat că 70% din cazurile noi provin din adunări mici şi gospodării, relatează ABC News.
„Adunările informale ar fi putut juca cel mai mare rol în răspândirea bolii, pentru că sunt mai greu de verificat, iar oamenii sunt mai neglijenţi când vine vorba de recomandări privind purtarea măştii şi distanţarea socială,” a spus dr. John Brownstein, colaborator ABC News şi epidemiolog la Boston Children’s Hospital.
Când oamenii se adună în grupuri mici cu prietenii şi familia, sunt mai predispuşi să nu poarte măştile şi stau împreună în interior pentru perioade mai lungi de timp, ceea ce face mai uşoară transmiterea virusului.
Într-un studiu recent realizat la Centrul Medical al Universităţii din Mississippi, cercetătorii au descoperit că pentru copii şi adolescenţi care au fost testaţi pozitiv pentru COVID-19, adunările sociale mici, şi nu şcoala, erau locul în care erau cei mai expuşi.
La începutul pandemiei, urmărirea contacţilor a legat răspândirea virusului de restaurante şi baruri. În restaurante oamenii mănâncă în apropiere de alte persoane care nu poartă măşti şi se află într-un spaţiu restrâns, cu aerisire slabă.
Şcolile sunt un alt cadru în care de obicei mulţi oameni se află într-un cadru închis, dar Brownstein a spus că acestea au fost în general sigure.