Responsabilii Centrului pentru controlul și prevenția bolilor din China (CDC) au precizat că virusul viu a fost găsit pe ambalajul unei cutii de cod congelat, în orașul Qingdao, fiind pentru prima dată când este descoperit coronavirus viu pe produse congelate ambalate. Specialiștii chinezi investigau sursa unui focar apărut într-un spital din Qingdao, scrie The Guardian.
Anterior, urme genetice ale coronavirusului au fost descoperite în mostre de produse congelate, însă, până în prezent, nu a mai fost izolat SARS-COV-2 viu.
Avertismentul specialiştilor în sănătate: COVID-19 poate declanşa diabetul
“S-a confirmat astfel faptul că existența unui contact cu ambalaje contaminate de noul coronavirus poate provoca infecții”, a informat Centrul pentru controlul și prevenția bolilor din China, pe pagina oficială, fără a preciza însă de unde provine lotul de alimente congelate.
China, care până la focarul din Qingdao nu a înregistrat cazuri locale noi în 55 de zile, este una dintre puținele țări care indică o posibilă transmitere prin alimente congelate. Când Beijingul s-a confruntat cu un al doilea focar în iunie, oficialii chinezi au sugerat că noul focar ar fi putut fi provocat de produse din somon importat.
Pe de altă parte, Centrul american pentru controlul și prevenirea Bolilor susține că nu există dovezi că „manipularea alimentelor sau consumul de alimente este asociat cu Covid-19”. Noua Zeelandă a exclus posibilitatea ca una dintre primele sale infecții să se fi produs la un depozit frigorific.
Responsabilii Centrului chinez pentru controlul și prevenția bolilor nu explică dacă focarul din Qingdao a fost cauzat de ambalajul alimentelor congelate. Se pare că focarul ar fi apărut după ce doi muncitori din port, diagnosticați ca asimptomatici, ar fi infectat alte 12 persoane în spital.
Nu se știe dacă cei doi muncitori ar fi contractat virusul de la ambalajele unor produse congelate. Cu toate aceste, oficialii chinezi îi avertizează pe ce care manipulează astfel de produse să nu aibă contact direct cu acestea.
CDC precizează, de asemenea, că nu există cazuri de consumatori care să fi contractat virusul, un astfel de risc fiind redus.
Dintr-un total de 2,98 milioane de probe de ambalaje alimentare, cercetătorii au găsit 22 de probe care au dat rezultate pozitive.