Ministrul de Interne, Mihai Fifor, a anunțat că va trimite corpul de control al IPJ Vrancea pentru a face verificări.
”Luni dimineață, corpul de control al MAI va fi trimis la IPJ Vrancea pentru a vedea ce s-a întâmplat acolo și dacă vor fi identificați vinovați se vor lua măsuri.” a spus Mihai Fifor.
La rândul său, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că în perioada imediat următoare, Guvernul va emite două OUG-uri pentru a reglementa situația din Ministerul de Interne și sistemul de urgență.
REACŢIA IPJ VRANCEA: Reprezentanţii IPJ Vrancea au declarat, vineri, că echipajul de poliţie arondat zonei din care o tânără a sunat de mai multe ori la 112 şi a cerut ajutorul autorităţilor se afla în momentul respectiv la o altă intervenţie, privind o posibilă faptă de violenţă domestică asupra unui minor de şase ani.
IPJ Vrancea a dispus verificări asupra modului în care a acţionat dispecerul de la 112 şi deciziile luate în urma apelurilor tinerei.
„Încă de ieri (joi – n.r.) conducerea Inspectoratului a decis verificări prin structura de control intern. Practic, ofiţerii de control intern verifică activităţile desfăşurate de fiecare poliţist implicat în acest caz, plecând de la modul de abordare până la respectarea tuturor atribuţiilor cuprinse în fişa postului. În paralel, se desfăşoară şi verificări privind aspectele sesizate de apelantă, respectiv şicanare în trafic. Din cele constatate până în prezent a rezultat faptul că dispeceratul 112 şi dispecerul care era de serviciu în acel moment au apreciat că nu există o stare de pericol iminent în condiţiile în care apelanta se afla la domiciliu, iar echipajul de poliţie arondat zonei respective se afla la o intervenţie privind sesizarea unei posibile fapte de violenţă domestică asupra unui minor de şase ani. Apelantei i s-a comunicat faptul că de îndată ce echipajul va finaliza intervenţia la care se află se va deplasa la domiciliul acesteia, însă tatăl a precizat că nu mai este nevoie. I s-a recomandat totodată apelantei să depună plângere la postul de poliţie Vânători”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Vrancea, Cătălina Murariu.
Ea a precizat că modul în care s-a purtat convorbirea între dispecerul 112 şi apelant, precum şi deciziile din zona de management operaţional al echipajelor existente sau în rezervă vor fi analizate cu stricteţe de ofiţerii Biroului de control intern împreună cu alţi ofiţeri de la IPJ Vrancea, iar la finalul tuturor verificărilor vor fi dispuse măsurile legale în cauză.
Potrivit poliţiei, în zona respectivă existau, pe lângă echipajul de poliţie arondat zonei, şi echipaje de rezervă, ancheta urmând să verifice şi modul în care au acţionat acestea.
Între timp, tânăra care a apelat de trei ori 112 a depus o plângere ce a fost înregistrată la Postul de poliţie Vânători.
REACŢIA STS: Urmare a solicitărilor transmise la Biroul de Presă al Serviciului de Telecomunicații Speciale, referitoare la apelurile primite prin Sistemul 112, în data de 13.08.2019, prin care apelantul solicita intervenţia unui echipaj de poliţie, în judeţul Vrancea, vă comunicăm următoarele:
La Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea s-au înregistrat două apeluri în data de 13.08.2019, la ora 01:00:33, respectiv 01:25:35.
Conform Metodologiei privind cooperarea agențiilor specializate de intervenție în cazul urgențelor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, operatorul 112 al STS a transferat apelul către dispecerul agenției specializate, în acest caz, dispecerul IPJ Vrancea, la ora 01:01:27, respectiv 01:25:45.
Vă informăm că responsabilităţile operatorilor 112 constau în preluarea apelurilor, identificarea urgenţelor, colectarea datelor referitoare la identificarea apelantului şi locul transferul acestora către dispeceratele specializate de intervenţie în vederea alocării resurselor necesare.
Prin urmare, precizăm că operatorul 112 al STS din cadrul Centrului Unic pentru Apeluri de Urgenţă Vrancea nu a purtat discuţii cu apelantul referitoare la disponibilitatea/indisponibilitatea şi alocarea resurselor necesare intervenţiei la caz, nu a făcut precizări privind timpul de intervenţie, iar informaţiile referitoare la coordonarea şi desfăşurarea intervenţiei sunt atribuţiile dispeceratelor agenţiilor specializate de intervenţie, în cazul de faţă, ale dispeceratului Poliției.