„A fost desemnată o echipă formată majoritar din medici. Este vorba despre un medic din Ministerul Sănătăţii, un medic şi un asistent de la DSPMB şi un specialist în chirurgie oncologică, cu supraspecializare Oncologie-Ginecologie care să analizeze, din punct de vedere medical, cazul privind transfuzia greşită de sânge în cazul pacientei de 39 de ani”, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Laurenţiu Colintineanu, potrivit news.ro.
Potrivit acestuia, echipa medicală va analiza tot parcursul acestui caz, cu atât mai mult cu cât medicul chirug a operat-o pe pacientă de două ori, făcă să i se fi spus că femeia a primit altă grupă de sânge.
„Medicul chirug a operat pacienta de două ori, fără să i se spună că pacienta a primit o altă grupă de sânge. Chirugul a spus că i s-a părut incredibil ce s-a întâmplat cu pacienta, nu putea să îşi explice de ce această evoluţie dramatică, cu hemoragie masivă, în condiţiile în care operaţia a decurs fără probleme”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Femeia, în vârstă de 39 de ani, cu cancer în fază incipientă, a fost operată pe 26 iulie la Spitalul CF 2 din Capitală, iar informaţia privind transfuzia greşită ar fi fost comunicată medicilor chirurgi de-abia după mai bine de trei zile, când pacienta a avut o hemoragie puternică. În 29 iulie, la cererea familiei, femeia – care era în stare gravă, intubată şi ventilată mecanic – a fost mutată de la Spitalul CF 2 la Spitalul Universitar, de unde a fost externată în 16 august.
Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bucureşti au constatat, în urma controlului la Spitalul CF 2, că transfuzia de sânge greşită s-a datorat unei erori de etichetare făcute de asistenta medicală care a prelevat probe de sânge de la femeia operată, la o oră şi jumătate după transfuzie aceasta intrând în şoc hemoragic.
De asemenea, s-a mai constatat că unitatea de transfuzii nu este autorizată, nu există o procedură de testare a grupei sanguine la patul pacientului sau în sala de operaţii, astfel că spitalul a fost amendat cu 30.000 de lei. Inspectorii DSP au dispus ca unitatea să ceară autorizarea în 15 zile, între timp spitalul obţinând acest document.
Soţul femeii spunea că vrea ca persoanele din Spitalul CF 2 care au greşit să nu mai pună mâna niciodată pe vreun pacient. Bărbatul le cere medicilor să explice de ce i-au pus soţiei lui o altă grupă de sânge şi a precizat că poate înţelege că aceştia au greşit, dar vrea să-i explice de ce au minţit, deşi ştiau din prima zi ce le-a spus soţia lui, trezită din anestezie, şi anume că are grupa 0 pozitiv, nu AB IV, cum i-au pus ei în transfuzie.
Săptămâna trecută, unitatea de transfuzii a Spitalului CF2 a fost autorizată de către inspectorii Direcţiei Sanitare Publice (DSP) Bucureşti.
Unitatea de Transfuzii a Spitalului CF2 a fost autorizată
Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un doar penal în acest caz şi face cercetări pentru vătămare corporală din culpă. În urma cercetărilor, procurorii vor stabili dacă încep urmărirea penală în cazul unor angajaţi ai Spitalului CF 2 care ar fi vinovaţi pentru transfuzia de sânge greşită.
Acesta este al doilea caz de transfuzie greşită, după cel de la Spitalul de Arşi. O femeie în vârstă de peste 60 de ani a ajuns la Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti în noaptea de 13 spre 14 iunie, când i-a fost făcută o transfuzie cu grupa de sânge B, deşi aceasta avea grupa A , şi a murit la o săptămână după internare.
Pacienta de la Spitalul CF2, căreia i-a fost făcută o transfuzie greşită, a fost externată