Din datele comunicate de ANRP în timpul controlului, rezultă că între 2008 și 2011 au fost soluționate 1.407 de dosare în ordinea numerelor de înregistrare, iar 2.269 au fost soluționate cu prioritate ca fiind cazuri de excepție, dintre acestea 131 fiind soluționate în favoarea unor cesionari de drepturi la măsuri reparatorii care s-ar fi aflat în cazuri de excepție.
„În perioada 2008-2011, numărul dosarelor soluționate prioritar, prin invocarea cazurilor excepționale, a fost mult mai mare față de numărul dosarelor soluționate în ordinea înregistrării acestora. În fapt, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor au transformat excepția în regulă”, se arată în raport.
Deoarece nu au fost stabilite criterii după care un dosar putea fi clasificat ca prioritar, erau întocmite tabele cu aceste solicitări, care erau apoi aprobate în bloc de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, deși în unele cazuri nu era depus niciun document care să ateste situația excepțională în care s-ar fi aflat solicitantul.
Printre motivele invocate în susținerea cazurilor excepționale s-au numărat afecțiuni precum paranoia, lombosciatică, osteoporoză, tulburare depresivă recurentă, atacuri de panică, colon iritabil, hemoroizi sau psoriazis.
Un solicitant nu a depus niciun act doveditor, dar a susținut că are 82 de ani și necesită trei intervenții chirurgicale costisitoare, iar altul a declarat că are 93 de ani și trăiește în Statele Unite ale Americii din ajutor social. Corpul de Control al premierului a identificat și o persoană care a susținut că este un caz excepțional deoarece este persecutată pe motive etnice.
Din datele comunicate de ANRP către Corpul de Control al premierului rezultă că în topul despăgubirilor acordate cu prioritate pentru cazuri excepționale se află o persoană care a primit peste 108 milioane de lei.