„Verificările desfășurate la DGPMB — Serviciul Omoruri au vizat respectarea normelor privind protecția informațiilor clasificate și protecția datelor cu caracter personal, activitatea fiind desfășurată pe baza obiectivelor stabilite la nivelul conducerii IGPR la sfârșitul anului anterior. Astfel de activități au fost desfășurate la alte trei structuri din cadrul Poliției Capitalei, precum și la alte unități teritoriale”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.
În urma controlului s-a dispus cercetarea prealabilă a doi ofițeri, se mai arată în comunicatul IGPR, care susține că în raportul întocmit de către Corpul de control al prim-ministrului nu au fost identificate încălcări ale prevederilor legale referitoare la desfășurarea propriu-zisă a activității de control sau de soluționare a contestațiilor, fiind făcute doar propuneri de modificare a prevederilor ordinului de ministru privind organizarea și executarea controalelor în MAI.
La nivelul MAI a fost elaborat un nou ordin în care au fost incluse propunerile formulate de către Corpul de control al prim-ministrului, mai precizează IGPR.
Corpul de control al Premierului a constatat, comparând mai multe controale făcute la diferite structuri din Ministerul de Interne, că niciunul nu se comapră în resurse alocate şi viteza de acţiune cu cel făcut la Serviciul Omoruri, unde era anchetată moartea poliţistului Bogdan Gigină.
„Pentru efectuarea actiunii de control tematic de la nivelul DGPMB au fost desemnate 17 persoane pentru a controla o structura cu 44 persoane, desi numarul membrilor comisiilor de control din cadrul IGPR – Directia Control Intern, a fost, in general, de 2-4 persoane, existand un singur caz in care numarul acestora a fost de 16 persoane, caz in care structura controlata avea un efectiv de 102 persoane.
Contestatia depusa de comisarul sef de politie Radu GAVRIŞ cu privire la continutul Notei de constatare nr. 421.759/11.02.2016 a fost solutionata de catre presedintele comisiei de control tematic desi acesta a fost implicat in mod direct in actiunea de control prin intocmirea planului de control tematic, documentarea şi instruirea membrilor comisiei de control, semnarea celor doua note raport de prelungire a termenului de efectuare a controlului tematic şi prin deplasarea, de doua ori, la sediul Serviciului Omoruri in vederea aplanarii unei ,,situatii conflictuale”, aparute intre membrii comisiei de control şi seful Serviciului Omoruri. Prin implicarea directa a presedintelui comisiei de control in desfasurarea actiunii de control se instituie o suspiciune rezonabila in ceea ce priveste obiectivitatea acestuia in solutionarea contestatiei.
Pentru cercetarea prealabila a faptelor ce pot constitui abateri disciplinare ale comisarului sef de politie Radu GAVRIŞ, Seful Serviciului Omoruri, si ale comisarului sef de politie XXXX seful Biroului Omoruri, au fost desemnate persoane incadrate la Directia Control Intern, ceea ce putea influenta obiectivitatea cercetarii. Ulterior, la solicitarea celor numiti
initial, a fost desemnata o persoana din cadrul altei structuri a IGPR, respectiv de la Directia de Combatere a Criminalitatii Organizate”, sunt câteva dintre concluziile raportului Corpului de control al premierului.