Corpul de control al premierului a făcut plângere penală pentru accesarea platformei de vaccinare de către un consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu. Reacţia MS

Corpul de control al premierului Florin Cîţu a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, în urma verificărilor efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului responsabile cu gestionarea platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV). În replică, Ministerul Sănătăţii susţine că "accesul în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, care pot fi accesate de orice persoană".
Razvan Mihalascu
09 apr. 2021, 12:04
Corpul de control al premierului a făcut plângere penală pentru accesarea platformei de vaccinare de către un consilier onorific al ministrului Vlad Voiculescu. Reacţia MS

Corpul de control al premierului a făcut plângere penală pentru accesarea platformei de vaccinare de către un consilier onorific la ministrului Vlad Voiculescu, după ce a depistat mai multe nereguli.

  • Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.
  • În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.
  • Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.
  • La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

„Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese”, au precizat reprezentanţii Corpului de control al premierului.

Citeşte şi: Sistem de vaccinare paralel în România. Cine sunt românii care se află în circuitul închis!

 

MS, după sesizarea Parchetului: Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret

„Accesul Ministerului Sănătății în RENV a fost limitat la date statistice, fără caracter secret, adică la informații publice, care pot fi accesate de orice persoană”, a anunţat MS.

Referitor la „natura informațiilor ce au ajuns a fi cunoscute de către consilierul onorific Ștefan Voinea și care mai apoi au fost publicate în format transparent pe pagina data.gov.ro:

Calitatea de consilier onorific este reglementată de Art. 15 din HG 144/2010 iar această prevedere implică posibilitatea de a numi consilieri onorifici pentru elaborarea unor proiecte specifice sau pentru realizarea obiectivelor ministerului.

Ștefan Voinea a fost implicat în proiectul de transparentizare a datelor despre pandemie și vaccinare, fiind indicat ca persoană de contact în acest sens.

Conform Legii 544/2001 privind liberul acces la informații publice, toate informațiile gestionate de autorități și de celelalte persoane indicate la Art. 2 din lege sunt informații publice. Situațiile în care informațiile nu sunt publice sunt expres și limitativ prevăzute de Art. 12 din Legea 544/2001 și de Legea 182/2002 privind informațiile clasificate, precum și de HG 595/2002 pentru aprobarea standardelor naționale de protecție a informațiilor clasificate în România.

Informațiile accesibile Ministerului Sănătății din RENV nu se încadrează în niciuna dintre excepțiile prevăzute de Legea 544/2001 și nici nu există o secretizare a acestor date. Conform legii, informațiile pot fi secret de stat (secretizate prin HG) sau secret de serviciu, secretizate prin act al conducerii unei persoane juridice. În speță, baza de date RENV nu avea niciun grad de secretizare, fiind prin urmare publică.

Orice informație publică poate fi accesata de catre orice persoană, fără a justifica un interes. Prin urmare, consilierul onorific, investit prin actul de numire cu exercițiul autorității de stat (actul de numire se publică în Monitorul Oficial) avea dreptul să acceseze baza de date RENV fără nicio formalitate suplimentară.

În cazul în care ar fi existat un grad de secretizare, acest grad de secretizare ar fi trebuit adus la cunoștința oricărei persoane ce se afla în situația de a accesa acele date sau care ar fi dorit să acceseze acele date și, așa cum prevăd dispozițiile legale, ar fi necesitat obținerea unui certificat ORNISS în prealabil.

Atribuțiile consilierului onorific nu sunt formale, el fiind onorific numai pentru că nu este plătit, și nu pentru că ar exercita numai formal o astfel de poziție.

Procesul de transparentizare a datelor privind vaccinarea împotriva COVID-19 se înscrie în coordonatele legale care prevăd dreptul oricărui cetățean de a avea acces la informațiile publice, fără a justifica un interes. Ministerul Sănătății a manifestat responsabilitate cu privire la datele ce ar fi putut avea caracter personal sau confidențial în sensul în care, la momentul la care a solicitat INSP accesul la date, nu a solicitat accesul la toate datele gestionate de acesta, ci doar la cele care au caracter statistic și care puteau fi considerate publice”.

Citeşte şi: BILANȚ COVID 9 aprilie. Aproape 5.000 de persoane infectate. Nou RECORD la ATI

La începutul lunii martie, premierul Florin Cîţu i-a cerut şefului Corpului de Control să se autosesizeze, după ce Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, a publicat listele cu testările şi vaccinările, la nivel naţional. Aceste date au fost făcute publice fără informarea prim-ministrului şi fără a dispune de avizele necesare deoarece printre informaţii se aflau şi cele ale unor ofiţeri MAI, SRI şi MApN.

De asemenea, Cîţu i-a cerut ministrului Sănătăţii să dea explicaţii despre datele publicate pentru a clarifica dacă au existat vaccinări nepremise, peste rând, în etapa a doua.

„Datele care sunt publicate nu le-a scos nimeni de nicăieri. Singura problemă este de interpretare, să nu fie interpretate greşit, am văzut mai multe interpretări în spaţiul public, unele tendenţioase şi eu cred că cei care au publicat au datoria să le explice, dacă este adevărat ce se aude sau nu”, a afirmat premierul.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a precizat că nu are „atribuţii şi drepturi” de administrare a platformei de programare pentru vaccinarea anti-COVID. Reprezentanţii INSP au amintit că platforma de programare la vaccinare este dezvoltată şi administrată de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Citeşte şi: Florin Cîţu trimite Corpul de Control la INSP după atacurile hackerilor

DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Demisie! Cutremur în România în cursa prezidențială: Mi-a fost bine acești 10 ani
Playtech.ro
Avea doar 26 de ani și a murit înainte de Crăciun! Cine era Alexandru
DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Cel mai dement scenariu despre Biden: Mort din 2019, înlocuit de un actor sau robot
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
El este Alexandru, tânărul de 26 de ani mort în accident, fără să aibă vreo vină! Iubita lui e în stare gravă
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Complotul a fost pregătit: „Am devenit un...”
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Tanczos Barna discută cu Marcel Boloș despre bugetul 2025 și ordonanța trenuleț
MediaFlux
CĂLIN GEORGESCU, la CURTEA de APEL! DECIZIE privind ANULAREA ALEGERILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!