NOU RAPORT al Corpului de Control al Guvernului despre terenurile lui Băsescu. DNA va fi sesizat

Guvernul va sesiza DNA în legătură cu trecerea unei suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat al oraşului Fundulea.
Romania TV
15 apr. 2014, 09:38
NOU RAPORT al Corpului de Control al Guvernului despre terenurile lui Băsescu. DNA va fi sesizat

Sesizarea vine în urma unei anchete a Corpului de Control al primului ministru la instituţiile publice implicate în reconstituirea dreptului de proprietate asupra unor terenuri situate pe raza judeţului Călăraşi, având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale în legătură cu trecerea unor suprafeţe de teren din domeniul public al statului şi administrarea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Fundulea în domeniul privat al unor unităţi administrativ-teritoriale

Raportul arată că nu au fost respectate prevederile legale în ceea ce priveşte organizarea şi funcţionarea Comisiei locale de fond funciar în perioada 2008-2013, cu o altă componenţă decât cea aprobată de Prefectura Călăraşi. Modificarea în acte a comisiei s-a făcut abia după iniţierea acţiunii de control. Prin urmare, începând cu 2008, o parte din membrii Comisiei locale de fond funciar Nana au participat la luarea deciziilor fără să fi fost numiţi ca membri prin ordin al prefectului, aşa cum prevedeau dispoziţiile legale.

De asemenea, din investigaţia Corpului de control rezultă că transferarea unor terenuri din domeniul public al statului în domeniul privat al localităţilor Lupşanu, Valea Argovei, Săruleşti, Gurbăneşti, Nicolae Bălcescu, Nana, Tămădău Mare, Fundulea, Lehliu Gară a fost realizat deşi exista teren la Agenţia Domeniilor Statului.

În anul 2009, a mai constatat Corpul de control, terenurile agricole care au făcut obiectul arendării în condiţii nelegale au fost cumpărate de societatea Berfige SRL de la mai multe persoane fizice, firmă care a încheiat şi alte contracte de arendare, unele cu angajaţi ai primăriei.

„Prin aceste contracte, societatea Berfige a achiziţionat un număr de 35 de parcele de teren agricol din extravilanul comunei Nana (…) în suprafaţă totală de 290,41 ha. Suma totală plătită de către societatea Berfige, în perioada 2009-2010, pentru cumpărarea celor 35 de parcele de teren agricol a fost de 3.437.647,92 lei”, se menţionează în raport.

Conform datelor obţinute de inspectori, societatea Berfige a fost înfiinţată în 2009, asociaţi şi administratori fiind cetăţeni italieni fără domiciliu sau reşedinţă pe teritoriul României.

„Obiectul principal de activitate al societăţii l-a reprezentat ‘Cumpărarea şi vânzarea de bunuri imobiliare proprii’ însă, potrivit datelor transmise Corpului de control al primului-ministru de către Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Bucureşti – Administraţia Sector 5 a Finanţelor Publice, în perioada 2009-30.06.2013, societatea nu a înregistrat venituri din activitatea principală şi (…) ‘nu funcţionează la sediul social declarat”.

Societatea Berfige, la data de 9 septembrie 2013, a vândut Ioanei Băsescu suprafaţa de 290,41 ha de teren agricol din comuna Nana, pentru suma de 5.844.864,26 lei.

„Până la data formulării răspunsului către Corpul de control al prim-ministrului, societatea nu depusese bilanţul semestrial pentru activitatea desfăşurată în perioada 31.06.2013 – 31.12.2013. De asemenea, societatea Berfige SRL nu a depus declaraţia privind impozitul pe profit aferentă anului 2013, în vederea stabilirii valorii impozitului datorat statului pentru profitul obţinut în urma vânzării terenurilor. Conform prevederilor legale referitoare la introducerea şi depunerea situaţiilor financiare anuale şi a situaţiilor financiare anuale simplificate, termenul de depunere a acestora, pentru societăţi, este de 150 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, respectiv până la data de 30.05.2014”, se explică în raport.

Pe baza informaţiilor obţinute, Corpul de control al prim-ministrului menţionează că va sesiza organele de urmărire penală cu privire la situaţia terenurilor din comuna Nana.

Spynews
Breaking news! Gigi Becali a făcut accident! La 5 metri în față, a fost nevoie de SMURD și pompieri
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Nu vrea obligație pentru proprietarii de case. Iohannis refuză legea. A decis azi, 17 iulie
Playtech.ro
ȘOC! Artista care și-a cumpărat LOC DE VECI: ”Am statuie, mă așteaptă!”
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Spynews
Cine este Yulia Vlasova, iubita de 28 de ani a lui Johnny Depp. Rusoaica e un fotomodel de o frumusețe răpitoare | FOTO
Evz.ro
Ikea retrage un anumit produs din motive de siguranță. Există riscul de incendiu
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Se modifică vârsta de pensionare: La ce vârstă vor putea ieși femeile la pensie în 2024
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diana Șoșoacă acuză Europa că a „distrus România” în primul său discurs din Parlamentul European
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'