Corpul femeii gravide este cu atat mai spectaculos. Cercetatorii de la Universitatea Leiden in Olanda au descoperit faptul ca in timpul sarcinii, creierul femeii isi schimba arhitectura, modificare ce se pastreaza aproximativ 2 ani. Potrivit acestora, materia cenusie se micsoreaza in zone implicate in procesul social. Lucrurile au o logica, spun cercetatorii: creierul mamei devine mai activ in zone responsabile cu satisfacerea nevoilor bebelusului sau in zone care detecteaza eventuale pericole pentru ea sau copilul ei. Modificarile din creierul femeii apar indiferent daca fertilizarea a fost una naturala sau in vitro. „Sarcina te cam face sa-ti pierzi capul”, spune mai in gluma, mai in serios, Elseline Hoekzema cercetator in neurologie, ea insasi insarcinata si mama a unui copil de doi ani.
Sarcina este o perioada de modificari semnificative in corpul femeii: sangele isi modifica volumul, nivelul hormonilor fluctueaza, absorbtia nutrientilor se modifica. La rozatoare, de exemplu, femelele gestante sunt mai abile in gasirea hranei.
Hoekzema si colegii ei, impreuna cu o echipa de la Universitatea din Barcelona au examinat creierele a 25 de femei fara copii inainte de sarcina, la trei saptamani de sarcina si la cateva luni dupa ce au nascut. De asemenea, au fost scanate si creierele a 19 tatici, aflati la prima experienta de acest gen, in aceleasi intervale de timp, precum si creierele a alte 20 de femei care n-au ramas insarcinate pe parcursul studiului.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.