Din Japonia până în Irlanda, sute de organizaţii au devenit interesate de cortul proiectat pentru a ajuta persoanele fără adăpost să stea la căldură în nopţile friguroase din timpul iernii, după ce grupul a publicat o înregistrare video filmată luna aceasta, în timpul unei acţiuni caritabile.
”Nu ne-am aşteptat să atragem atât de mult interes. Nu am vrut decât să dovedim puţină solidaritate”, a explicat proiectantul cortului, Giuseppe D’Alessandro, cel care a fondat în 2017, alături de patru prieteni, organizaţia non-profit Napoli 2035, în beneficiul persoanelor fără adăpost.
Numărul persoanelor fără adăpost a crescut în numeroase ţări de pe teritoriul Europei începând din timpul crizei financiare din 2007 ca urmare a măsurilor de austeritate şi a creşterii preţului la locuinţe. Se estimează în Uniunea Europeană trăiesc 4,1 milioane de persoane fără adăpost.
Realizat din carton reciclabil şi plastic, cortul rezistent la apă se pliază ca un acordeon într-un rucsac portabil, potrivit creatorului său, care l-a inventat în 2017, în timp ce urma cursuri de design.
D’Alessandro nu a construit până acum decât câteva zeci de astfel de corturi, care au fost distribuite persoanelor fără adăpost din Napoli.
Iniţiativa a devenit virală în această lună după ce Napoli 2035 a publicat pe Facebook un mesaj ca răspuns adresat viceprimarului din Trieste, din nordul Italiei, care a declanşat o revoltă la nivel naţional după ce s-a lăudat că a aruncat la gunoi ”zdrenţele” unei persoane fără adăpost.
Paolo Polidori, membru al partidului de extremă dreapta Liga din Italia, s-a lăudat pe internet că a aruncat la gunoi lucrurile bărbatului pentru a trimite un mesaj de ”toleranţă zero” pentru a preveni decăderea oraşului.
”În Trieste, viceprimarul aruncă la gunoi păturile unui om al străzii. Aici, în Napoli, noi încercăm să scriem o poveste diferită”, se arată în mesajul grupului, publicat la 5 ianuarie alături de o înregistrare video în care pot fi văzuţi activişti care oferă corturi.
Înregistrarea video a fost vizionată de peste 95.000 de ori, fiind intens preluată de media naţională dornică să prezinte o latură mai binevoitoare a Italiei.
În doar câteva zile, Napoli 2035 a fost asaltată de cereri pentru câteva mii de corturi, în special de la organizaţii caritabile din alte oraşe italiene, dar şi din Germania şi alte zone mai îndepărtate, a explicat D’Alessandro. ”Vrem să se răspândească în Italia şi Europa”, a declarat bărbatul de 30 de ani pentru Thomson Reuters Foundation. Însă, ar putea dura ceva vreme până când acest lucru se va întâmpla, grupul fiind nevoit să găsească mai întâi o soluţie pentru producerea pe scară largă a modelului denumit Scorz (piele, în napoletană).
Peste 50.000 de persoane din Italia nu au un acoperiş deasupra capului, conform Institutului Naţional de Statistică din Italia (ISTAT).