Ancheta a fost urmată la doar câteva zile de o a doua parte, care dezvăluie, chiar pe prima pagină a Liberation, înalta corupție și conflictele de interese în multe alte instituții europene, în Comisie, la Curtea de Justiție, sau chiar în cadrul Oficiului Luptei Antifraudă (OLAF).
Corespondentul Liberation la Bruxelles, Jean Quatremer, atrage chiar atenția că majoritatea celor implicați sunt membri ai principalei formațiuni politice din Parlamentul European, conservatorii din Partidul Popular European (PPE).
Ancheta Liberation a mai revelat o lungă serie de nereguli, printre altele, de pildă, faptul că deși sunt obligați să locuiască în Luxembourg, lucru pentru care primesc solide alocări financiare, o treime din cei 27 de membri ai Curții de Conturi nu se duc acolo mai niciodată, însă au acolo domicilii fictive pentru care sunt rambursați cu sume opulente.
În ancheta publicată pe 2 decembrie, Liberation ajunge la concluzia că am avea de-a face acolo cu un soi de “stat al PPE” în cadrul Uniunii Europene («un Etat PPE»), și că toate acestea, de la trafic de influență la partide de vânătoare organizate în plină perioadă de pandemie, se petrec pe banii contribuabililor europeni.