Zece din cele 23 de reactoare sud-coreene sunt scoase de acum înainte din funcţiune, ridicând temeri privind o penurie de electricitate în timpul verii, atunci când aparatele de aer condiţionat vor funcţiona la capacitate maximă, a anunţat Comisia de siguranţă şi securitate nucleară (NSSC).
Energia nucleară acoperă peste 35% din cererea naţională de electricitate în Coreea de Sud.
NSSC a închis un reactor de la centrala Gori şi unul de la centrala Wolseong după ce a aflat că acestea conţineau piese cu certificate de conformitate false. Repunerea în funcţiune unui alt reactor la Gori şi a altuia la Wolseong au fost amânate din aceleaşi motive, scrie Agerpres care citează AFP.
Piesele fără certificate de conformitate vor trebui înlocuite, potrivit NSSC.
Sectorul nuclear sud-coreean a fost zguduit în ultimii ani de o serie de probleme grave, opriri forţate şi cazuri de corupţie care au zdruncinat încrederea publicului, deja subminată după catastrofa de la Fukushima, în Japonia, din 2011.
Anul trecut, opt furnizori au fost acuzaţi că au falsificat certificate de conformitate pentru mii de componente. Acestea nu erau legate direct de producţia nucleară şi nu prezentau niciun risc, potrivit NSSC, însă Seulul a dispus o inspecţie a întregului său parc nuclear şi înlocuirea tuturor pieselor achiziţionate sau furnizate fraudulos.
Luna aceasta, şase ingineri nucleari şi furnizori au fost condamnaţi pentru corupţie la pedepse cuprinse între 8 luni şi doi ani de închisoare.
Coreea de Sud intenţionează să se doteze cu încă 16 reactoare nucleare până în 2030.
Citeşte şi Oficial american: Coreea de Nord nu dispune de tehnologia de miniaturizare nucleară