„Ai refuzat orice dezbatere în cursa internă pentru președinția partidului până pe 31 august, ultima zi de campanie. Ai organizat alegerile interne înaintea celor prezidențiale. Două greșeli care ne dau de gândit. Dar a greși e omenește. Repară aceste greșeli acum – hai să dezbatem, hai să amânăm alegerile – și vei putea intra onorabil în cele două curse, pentru președinția USR și a țării. Persistă în greșeală și îți vei pierde legitimitatea de a candida într-un proces democratic, pentru că nu pare că susții democrația”, a scris Cosette Chichirău într-un mesaj postat pe un grup de discuții al USR, potrivit Digi24.ro.
Duminică, Dan Barna şi Cosette Chichirău au apărut împreună într-o conferinţă de presă la Iaşi, ei respingând că ar fi în conflict. Dan Barna a spus că priveşte poziţionările colegei sale de partid ca „strategii electorale” în competiţia internă, în timp ce Cosette Chichirău a afirmat că ar vrea ca USR să arate României că există şi alte modele decât liderul suprem, care are toate funcţiile.
„USR este un partid tânăr, în care libertatea de expresie este preţuită şi apreciată. Privesc toate aceste poziţionări ale colegei mele ca strategii electorale. Vom vedea până la final, când vom avea votul, la începutul lunii septembrie ce vor decide membrii partidului, pentru că, indiferent de campaniile prin care am trecut şi vom mai trece, în momentul în care avem o decizie şi un vot, partidul se aliniază cu totul în spetele poziţiei asumate de noi împreună”, a afirmat Dan Barna.
Întrebat dacă era mai bine să nu se suprapună alegerile interne cu cele prezidenţiale, Barna a răspuns: „Ar fi fost o perioadă de logică electorală internă pe toată perioada alegerilor pentru preşedinţia României”.
El a spus că a preferat ca alegerile interne să se încheie la mijlocul lunii septembrie, astfel încât să urmeze apoi două luni în care partidul să fie concentrat pe campania pentru alegerile prezidenţiale.
„Eu cred că USR e un partid care este foarte aproape de maturitate. Nu suntem chiar un partid matur, dar ajungem acolo şi atunci înseamnă că avem foarte mulţi lideri. Eu pot să mă gândesc la 20-30 de lideri din USR, mulţi sunt în echipa cu care eu candidez la Biroul Naţional, care ar putea să-şi asume rolul de preşedinte al partidului. Suntem un partid democratic, asta nu înseamnă că avem un lider suprem care trebuie să-şi asume toate funcţiile: şi preşedinte de partid, şi candidat la Preşedinţia României, şi mai ştiu eu ce alte funcţii mai apar. Şi este complet legitim ca cineva să vrea să candideze, să-şi asume conducerea partidului în timp ce avem această campanie prezidenţială. În calitate de preşedinte USR aş face o campanie absolut genială pentru Dan, aş pregăti în acelaşi timp candidaţii la locale”, a declarat la rândul său Cosette Chichirău.
Ea a spus că ar vrea ca „USR să arate României că există şi alte modele decât liderul suprem”, aşa cum sunt în SUA, preşedintele de partid este un organizator, candidaţii sunt cu totul alţii.
„Nu există un conflict. Dacă nu am fi un partid democratic, nu ar putea să existe critici. Eu cred că România şi USR sunt democraţii, aşa că mi se pare complet legitim să avem critici, aşa există progres”, a mai spus Chichirău, potrivit News.ro.
USR își va alege președintele la începutul lunii septembrie, prin votul electronic al tuturor membrilor de partid.