La începutul anului 2022, indicele ROBOR la trei luni era 3,02% pe an.
Mai mult, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 8,08% pe an, de la 7,97% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 8,19% pe an, de la 8,08% pe an, joi, conform Agerpres.
Citeşte şi: Variantă şoc pentru rezolvarea crizei. Tăierea salariilor bugetarilor cu 35%
Cât despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
În ciuda crizei care a început să se prefigureze, Bulgaria are o rată a dobânzilor printre cele mai scăzute din Europa, de doua sau chiar trei ori mai mici decât a statelor din jur.
„Deocamdată, Bulgaria rămâne o insulă a dobânzilor scăzute în comparație cu țările din jurul nostru.unde sunt deja în creștere. La noi dobânzile la creditele pentru locuințe sunt între 2.2-2.5% – niveluri istoric scăzute. În timp ce în România, de exemplu, au trecut deja 6%. De asemenea, sunt peste 6% în Ungaria și Cehia, iar în Polonia sunt peste 8% În SUA, în doar un an, dobânzile ipotecare au generat o creștere serioasă și de la 3,5% sunt acum 6,5%. Această tendință începe în toată lumea, pentru toate tipurile de împrumuturi”, a comentat expertul în credite Tihomir Toshev.