Un grav accident de circulaţie s-a produs, sâmbătă, pe drumul naţional 1, între Ploieşti şi Braşov. În urma impactului dintre trei autoturisme, două persoane au fost rănite.
Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova, accidentul a avut loc la kilometrul 77 al DN 1, în dreptul localităţii prahovene Băicoi. Şoferul unei maşini care circula dinspre Braşov către Bucureşti pe banda dinspre axul drumului a ieşit de pe sensul său de mers din cauza neatenţiei şi a lovit o maşină care circula regulamentar pe contrasens. Maşina lovită a fost proiectată pe banda întâi a sensului de mers spre Braşov, unde s-a ciocnit de o altă maşină.
În cele trei autoturisme se aflau opt persoane, iar două dintre acestea au fost rănite uşor. În urma accidentului, traficul rutier pe DN 1 a fost restricţionat.
Şi în judeţul Argeş au fost probleme. Un şofer se îndrepta cu TIR-ul gol, spre Cluj, de unde trebuia să ia marfă. În comuna Bascov, judeţul Argeş, pe Drumul Naţional 7, care era acoperit cu un strat de câţiva centimetri de zăpadă, a derapat şi a intrat în gardul unei case. TIR-ul a fost distrus serios, dar bărbatul nu a păţit nimic.
Mastodontul scăpat de sub control a distrus şi ţevile de alimentare cu gaze. Când a văzut nenorocirea, proprietarul şi-a pus mâinile în cap.
„Echipajul de pompieri a intervenit pentru asigurarea măsurilor asupra unui autotren care a derapat şi a intrat într-un şanţ, apoi s-a izbit de zidul unei gospodării. A fost oprită alimentarea gospodăriei cu gaze şi s-a îndepărtat orice risc”, a declarat Mehai Alexandru, plutonier ISU Argeş.
Şoferul TIR-ului spune că a derapat din cauza drumului acoperit cu zăpadă. În tot acest timp, o singură maşină de la drumuri a trecut prin zonă. Din cauza ninsorii abundente, traficul s-a desfăşurat în codinţii de iarnă şi pe Autostrada Bucureşti-Piteşti.
În Gorj, drumarii au fost în alertă toată noaptea. Muncitorii au scos pe străzi utilajele de deszăpezire şi au împrăştiat sute de tone de material antiderapant.
Probleme în trafic au fost, însă, şi în alte zone din ţară.
Conducătorii auto sunt sfătuiţi să nu pornească la drum dacă nu şi-au echipat corespunzător autovehiculele pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip, rezervă de combustibil, sistem de climatizare-dezaburire funcţional etc).
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că la această oră(20.00) traficul rutier se desfăşoară cu dificultate, în condiţii de ceaţă densă pe mai multe drumuri din judeţul Covasna.
Pe DN 12 Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc, ceaţa reduce vizibilitatea sub 50 de metri.
Recomandăm ca luminile de întâlnire şi luminile de ceaţă ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că datorită îmbunătăţirii condiţiilor meteo, porturile din judeţul Constanţa (Mangalia, Constanţa Sud, Constanţa Nord şi Canal Dunăre – Marea Neagră) au fost redeschise traficului maritim şi fluvial.
Rămâne închis, din cauza vântului puternic, portul Midia.
Meteorologii au emis vineri o avertizare COD GALBEN de ninsoare pentru regiunile din sudul şi sud-estul ţării, dar şi pentru celelalte regiuni ale ţării, valabilă în intervalul 26 decembrie, ora 20.00 – 27 decembrie, ora 20.00. În total, 31 de judeţe din sudul, centrul, estul şi nordul ţării vor fi afectate. Atenţionarea este valabilă de vineri seară.
Urmare căderilor abundente de precipitații sub forma de ploaie, lapoviță și ninsoare, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a acţionat nonstop, monitorizând permanent condiţiile meteo-rutiere de pe toate sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi.
CNADNR SA a acționat în permanență răspândind materiale antiderapante pe toate sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi.
Astfel, în intervalul 26.12.2014, ora 17.00 – 27.12.2014, ora 12.00, Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România a acționat împotriva depunerii poleiului și a zăpezii pe partea carosabilă a autostrăzilor și drumurilor naționale în următoarele județe aflate sub incidența codului galben de ninsori și polei: Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Băila, Tulcea, Constanța, Galați, Vrancea, Vaslui, Bacău, Neamț, Suceava, Bistrița – Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Alba și Hunedoara.
În toate aceste județe au fost 1744 de intervenții cu utilaje specializate de deszăpezire. De asemenea, au fost răspândite pe partea carosabilă 12704.65 tone material antiderapant și 5.75 tone soluție de CaCl (clorură de calciu). În activitatea de deszăpezire a autostrăzilor și drumurilor naționale au fost angrenate circa 2500 de persoane.
CNADNR SA va continua să acţioneze 24 ore pe zi, monitorizând permanent condiţiile meteorutiere de pe toate sectoarele de drumuri naţionale şi autostrăzi şi intervenind de îndată ce situaţia o va impune.
De asemenea, împotriva depunerii poleiului şi a zăpezii pe suprafaţa părţii carosabile se acţionează în continuare pe întreaga reţea de drumuri naţionale şi autostrăzi cu utilaje de deszăpezire şi material antiderapante (sare, nisip, alte produse chimice cu efecte de degivrare), conform normelor în vigoare.
O altă măsură de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de fenomenele meteo menţionate mai sus, se referă la monitorizarea modului în care îşi desfăşoară activitatea firmele angajate de CNADNR SA pentru întreţinerea pe timp de iarnă a reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi.
În acest context, CNADNR SA recomandă tuturor participanţilor la trafic să pornească la drum doar cu autovehicule echipate cu pneuri de iarnă, săculeţ cu material antiderapant şi lopată, să aibă o conduită preventivă în trafic, să folosească cât mai mult frâna de motor şi să evite depăşirile acolo unde nu există suficient spaţiu şi suficientă vizibilitate pentru a fi executate în condiţii de maximă siguranţă.
Participanţii la trafic sunt rugaţi să se informeze înainte de plecarea la drum asupra stării reţelei de drumuri naţionale la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360.
De asemenea, reamintim participanţilor la trafic că pot furniza şi obţine informaţii despre starea reţelei de drumuri naţionale şi autostrăzi la Dispeceratul Comandamentului Central de Iarnă, la numerele de telefon 021/9360, TEL VERDE 0800.80.9360 sau de pe pagina de web a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România SA, www.cnadnr.ro.