ANAF strânge cureaua pentru a aduna bani la bugetul 2025. Sfârșitul anului aduce și un termen limită pentru românii care au făcut achiziții ce depășesc un anumit prag, mai ales în ceea ce privește autoturismele. Astfel, sunt obligați să își declare bunurile într-un document ce trebuie depus până la finalul lui 2024.
Formularul 216 vizează persoanele fizice și firmele care au mașini scumpe și este strâns legat de impozitul special pe bunuri mobile și imobile de valoare mare. Este cunoscut mai bine, de fapt, ca „taxa pe lux”. Acesta are al doilea termen de declarare și plată din acest an la finalul lunii decembrie.
Românii cu investiții scumpe, obligați de depună formularul 216 la ANAF pentru „taxa pe lux”
Așadar, românii și firmele care dețin autoturisme care au costat mai mult de 75.000 de euro (echivalentul a aproximativ 375.000 lei), trebuie să depună formularul 216 în baza căruia se va stabili cât vor plăti „taxa pe lux”.
Cei de la Hotnews au făcut o simulare, dând ca exemplu o mașină de 100.000 de euro. În acest caz, impozitul ajunge la 75 de euro – 375 lei. De fapt, taxa se plătește pentru diferența ce depășește 75.000 euro.
Citește și: ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, de la 1 ianuarie 2025
Trebuie precizat că acest impozit este diferit față de cel achitat la Direcția de Impozite și Taxe Locale (DITL). Chiar dacă l-au plătit pe cel de la DITL, proprietarii de mașini au obligația să îl achite și pe cel de la ANAF.
Cât plătesc românii cu bani pentru autoturismele de lux pe care le dețin:
ANAF a publicta în transparență decizională noul model al Formularului 212, pe data de 3 decembrie. Declarația Unică va trebui completată de persoanele fizice care au obținut venituri în 2024 din divers surse, cum ar fi chirii, investiții, tranzacții cu criptomonede, activități independete și nu numai.
D_212_2024Decalarația Unică pentru anul fiscal 2024 trebuie depusă la ANAF până la 25 mai 2025, data limită pentru declararea veniturilor, definitivarea impozitului anual pe venit și stabilirea contribuțiilor sociale.
Potrivit proiectului de ordin al ANAF, noul Formular 212 aduce schimbări importante, care vizează simplificarea procedurilor, eliminarea unor obligații fiscale și clasificare regimului veniturilor din diverse surse.
Proiectul se află în transparență decizională, iar contribuabilii, experții contabili și alte părți interesate pot transmite propuneri și observații. Forma finală a modelului Formularului 212 va fi aprobată și publicată înainte de începutul perioadei de declarare pentru 2025, potrivit termene.ro.
Citește și: ANAF îi taxează pe toți românii care au în cont această sumă, indiferent de bancă, de la 1 ianuarie 2025
Noul proiect modifică regimul fiscal aplicabil veniturilor din activități independente:
În cazul veniturilor din cedarea folosinței bunurilor:
Noul proiect modifică semnificativ regimul fiscal aplicabil veniturilor din activități independente:
Proiectul prevede eliminarea unor sarcini administrative care până acum complicau conformarea fiscală:
Citește și: Toți românii care scot această sumă de bani de la bancomat sunt verificați de ANAF. Care e motivul
Contribuabilii care încep sau încetează o activitate în cursul anului fiscal, suspendă temporar activitatea sau reziliază contracte de închiriere nu vor mai fi obligați să depună Declarația Unică în anul curent.
Alte modificări importante: