Începând cu 1 ianuarie 2025, România a implementat un sistem de monitorizare a traficului rutier pe drumurile publice, e-Sigur, pentru a urmări eventualele încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice. Aceste informații sunt colectate automat prin sistemul e-Sigur prin mijloace tehnice disponibile Poliției Române.
e-Sigur este o rețea avansată de camere și senzori amplasați pe drumurile publice, care monitorizează o gamă largă de parametri pentru a asigura siguranța rutieră:
„Acest sistem prelucrează imaginile surprinse cu ajutorul cinomometrelor Trucam pe autostrăzile A1 şi A2, precum şi în judeţul Vrancea, în zonele cu risc ridicat. Ulterior, acest sistem va fi extins la nivel naţional. Constatarea şi aplicarea sancţiunilor se realizează de poliţişti nominalizaţi în acest sens”, comunică Poliţia Română.
În conformitate cu aceeași sursă, una dintre principalele cauze ale accidentelor rutiere este nerespectarea limitelor de viteză.
„Scopul implementării acestui sistem şi al tuturor acţiunilor desfăşurate în teren de poliţişti este prevenirea evenimentelor rutiere şi protejarea tuturor participanţilor la trafic”, se mai arată în sursa citată.
La începutul anului, comisarul şef de poliție Bogdan Oproiu, directorul adjunct al Direcției Rutiere din cadrul IGPR, a declarat că sistemul de monitorizare a traficului rutier e-Sigur folosește radare pentru a monitoriza drumurile naționale sau drumurile cu risc rutier din România.
Bogdan Oproiu a oferit detalii despre modul în care șoferii care conduc în exces de viteză vor fi sancţionați. „Procesul de implementare a acestui sistem e-Sigur va fi următorul: după încheierea activităţii, poliţistul rutier va descărca toate datele ce au fost înregistrate de către aparatul radar, iar colegii care se află în Centrul de management al traficului vor proceda la prelucrarea datelor, vor identifica proprietarii autovehiculelor care au fost depistate circulând cu viteză, îi vor notifica, proprietarii autovehiculelor au obligaţia de a comunica Poliţiei Rutiere datele conducătorului auto, după ce poliţiştii rutieri primesc aceste date vor întocmi direct procesul verbal faţă de şofer pe care îl vor transmite către domiciliul acestuia”, a explicat Bogdan Oproiu.
El a spus că radarele vor fi amplasate în zonele cu risc rutier și că mai sunt pregătite pentru a intra în funcționare încă 700 de dispozitive radar de tip-pistol care „vor putea fi observate treptat pe marginea drumului public, alături de un echipaj de Poliţie Rutieră”.