Cosmin Contra, în ziarul Marca: Fotbalul a fost nedrept cu mine

Fostul fundaş Cosmin Contra, acum antrenor al echipei Petrolul Ploieşti, a declarat că "fotbalul a fost nedrept" cu el, într-un interviu acordat ziarului spaniol Marca, în care aminteşte momente dureroase din cariera sa de jucător.
Romania TV
07 mai 2013, 10:57
Cosmin Contra, în ziarul Marca: Fotbalul a fost nedrept cu mine

Cred că fotbalul a fost nedrept cu mine„, a afirmat Contra în interviul din cotidianul spaniol cu profil sportiov, Marca. Cu modesta grupare spaniolă Alaves, el a pierdut dramatic, în 2001, o finală de Cupa UEFA în faţa lui Liverpool (scor 4-5), după autogolul lui Delfi Geli din minutul 116. Fundaşul a mai trăit o experienţă dureroasă în cupele europene, când juca la altă echipă mică din Spania, Getafe, eliminată de Bayern Munchen în sferturile de finală ale Cupei UEFA, în 2008, în urma unei gafe a portarului Abbondanzieri în finalul prelungirilor. Cu Getafe, Contra a pierdut două finale consecutive ale Cupei Spaniei, în 2007 şi 2008. Acum, ca antrenor, el vrea să îngroape fantomele.

Cred că măcar am avut şansa de a fi acolo, de a trăi acele momente. Când văd ce a păţit Malaga împotriva Borussiei Dortmund, îmi aduc aminte de experienţele mele cu Alaves şi Getafe. Înfrângerile sunt foarte dureroase, dar şi înveţi din ele, te fac mai puternic. Sper că pot obţine ca antrenor jumătate din succesele pe care le-am avut ca jucător„, a explicat Contra. Formaţia sa, Petrolul, are un sezon foarte bun, fiind pe locul 2 în Liga 1 şi foarte aproape de calificarea în finala Cupei României.

Contra a început aproape întâmplător cariera de tehnician: „Nu hotărâsem dinainte, aşa s-a întâmplat. Eram la Timişoara când a plecat antrenorul, iar preşedintele mi-a oferit postul de antrenor-jucător. Am acceptat, a mers bine şi am agăţat definitiv ghetele în cui. Mă gândeam să mai joc câţiva ani, după care să ocup alt post, poate cel de director sportiv. Acum, când antrenez, îmi place, dar văd că e mult mai uşor să fii jucător decât antrenor„.

După experienţa de la Timişoara, Contra a pregătit echipa de juniori a lui Getafe. „La Getafe sunt oameni cu care am o relaţie foarte bună. Pentru mine a fost o experienţă extraordinară să antrenez băieţi tineri, departe de fotbalul profesionist. Eram pe penultimul loc şi am reuşit să ne salvăm când mai erau de jucat trei etape. A fost frumos”, a povestit Contra, care după juniorii lui Getafe a antrenat echipa spaniolă de liga a treia Fuenlabrada, înainte de a semna cu Petrolul.

Stilul meu de joc este cel spaniol. Când am obţinut licenţa, astfel gândeam fotbalul. Referinţa mea este Getafe, unde am jucat, vreau ca echipele mele să joace astfel. În viitor mi-ar plăcea să antrenez în Spania şi ar fi un vis s-o fac la Getafe. E un club de la care am rămas cu amintiri foarte frumoase„, a spus Contra.

El le transmite jucătorilor săi lucruri pe care le-a învăţat de la antrenori pe cât de diferiţi, pe atât de valoroşi: Mane, Luis Aragones, Fatih Terim, Carlo Ancelotti, Michael Laudrup, Bernd Schuster. „N-aş putea să aleg pe unul dintre ei, de la toţi am rămas cu câte ceva. Îmi place că echipele mele au posesia şi îşi creează multe ocazii”, a declarat el.

Sunt exigent şi dur. Înţeleg că trebuie să existe dialog, dar mai presus de toate trebuie să fie respect. Jucătorii trebuie să îndeplinească pe teren obiectivul fixat de mine„, a adăugat tehnicianul.

După ce a fost aproape de mari performanţe ca jucător, Contra ar putea cunoaşte succesul ca antrenor. „Selecţioner al României? Asta e ceva foarte îndepărtat. Pentru acest post sunt antrenori mult mai importanţi ca mine„, a spus el.

Ales cel mai bun fotbalist român al anului 2001, Contra, 73 de selecţii pentru naţională, nu a câştigat niciun trofeu ca jucător.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Drumul spectaculos din România care a fost reabilitat recent. Trece prin inima munților
Capital.ro
Mașinile care sunt interzise. Restricția intră în vigoare începând cu 20 august
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
Șeful Casei de Pensii face un anunț IMPORTANT. Promisiunile încep să curgă de anul viitor!
Adevarul
Cine sunt cei doi britanici condamnați la închisoare după ce au atacat mașina unor români în Hull. Dezvăluiri incendiare din sala de judecată
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Risc pentru sănătate. Cum bolul de apă al câinelui poate fi periculos
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Ea e Cătălina Iacob, tânăra care a murit în Brâna Aeriană din Munţii Bucegi. Iubea traseele montane şi urşii
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu buletin. Este regulă pentru cei care au carte de identitate
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Președintele rus Vladimir Putin va vizita Azerbaidjanul pe 18 și 19 august
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...