UPDATE ora 13.20 Sorin Oancea a ieşit de la audieri, de la DNA. Reprezentantul B1 TV a declarat că implicarea postului de televiziune în dosarul lui Ludovic Orban este „o răzbunare” între politicieni şi afacerişti.
„Le-am spus procurorilor adevarul si numai adevarul. Am declarat ca am avut mai multe discutii cu domnul Orban, ca nu am avut niciun fel de discutie cu el despre bani sau conditii comerciale si, de asemenea, am spus ca noi, ca post de televiziune, nu avem ce sa ne reprosam.
Parerea mea… e mai degraba o chestiune personala, este, mai degraba, o razbunare intre oameni politici, oameni de afaceri, in care suntem trasi si noi, absolut aiurea. Nu o razbunare pe mine. O vad ca pe o razbunare pe Ludovic Orban, o rafuiala politica„, a spus Sorin Oancea.
Acesta a mai precizat că ultima întâlnire a sa cu Orban a fost în vinerea dinainte ca liberalul să fie chemat la audieri la DNA. „Ne-am intalnit la birou, cu mai multi oameni”, a spus Oancea.
UPDATE ora 12.20 Cozmin Guşă a ieşit de la audieri, de la DNA.
„Am dat declaratie de martor, in care i-am explicat doamnei procuror ca nici nu am cerut, nici nu ni s-a oferit, nici nu a avut loc o discutie de genul asta. Singura discutie pe care am avut-o cu Ludovic Orban despre campania lui am facut-o la cererea lui, pe 24 martie. Am vorbit despre campanie, despre sansele lui, explicandu-i atunci ca felul in care vom colabora cu toate partidele este intre structura centrala a partidului si departamentul de publicitate al televiziunii. Discutia cu Orban a fost cu public. Au asistat si alti oameni la discutie. I-am explicat atunci ca ar avea sansa a doua, in conditiile in care partidul nu il sprijina. S-a si vazut, la lansarea lui n-au fost prezenti copresedintii partidului„, a declarat Gusa.
El a reafirmat că televiziunea Realitatea TV nu a cerut, nu a primit şi nu i s-a oferit vreun ban pentru campania lui Orban: “Nu poate exista un intermediar între mine şi Ludovic Orban întrucât ne ştim de 13-14 ani”.
„Prezenţa politicienilor nu se face contra cost. Doar producţiile, conform legii, care înseamnă, deplasări, cheltuieli, voi cu camerele, voi cu microfoanele, şoferii şi aşa mai departe, conform legii. Ele au un cost, aceste producţii TV gen mitinguri care vor fi. Am spus că legea este foarte proastă pentru că obligă nişte entităţi private care trăiesc pe bani private, care n-au afaceri cu statul, să presteze pe gratis pentru produsul partidelor numit candidat , care, de multe ori, acest produs este un rebut. Asta nu e în regulă în lege şi probabil că, din exemplul Orban, politicienii se vor gândi că este mai corect aşa şi este în sprijinul economiei de piaţă”, a mai spus Guşă.
UPDATE ora 12.00 Sorin Oancea, unul dintre acţionarii B1 TV, s-a prezentat, marţi la DNA. Aceasta a declarat că a fost citat în calitate de martor în dosarul lui Ludovic Orban.
„Am fost chemat în dosarul lui Ludovic Orban. Am vorbit un pic cu dumnealui, evident, cu toţi oamenii politici. Evident că la B1 nu se plătesc emisiunile electorale. Legea interzice campania pe bani. Este o lege, aşa cum o ştiţi. Legea de finanţare a partidelor este destul de proastă„, a spus Sorin Oancea.
El a precizat că aşa cum s-a văzut cu domnul Orban, s-a văzut şi cu alţi politicieni. „Nu s-a menţionat vreodată vreo sumă de bani. Acuzatiile sunt la domnul Orban, nu la noi”, a mai spus Oancea.
Acţionarul B1 TV a negat că ar fi primit vreo sumă de bani sau că s-ar fi discutat despre vreo sumă de bani cu Ludovic Orban. „Dați-mi voie să văd exact despre ce e vorba și la ieșire vă promit că voi face declarații complete. Cred, părerea mea, că e o lege proastă, ca o televiziune particulară să faci campanie electorală gratuită, e adevărat, dar nu depinde de noi să o schimbăm, de parlamentari. Se pare că a fost vorba de o discuție de el (Orban — n.r.) și altcineva„, a mai spus Oancea.
În acelaşi dosar a fost audiat, marţi, şi Cozmin Guşă, unul dintre acţionarii principali ai Realitatea Media, el declarând că a fost citat în calitate de martor.
„Nici nu am cerut (bani – n.r.), nici nu ni s-a oferit, nici nu ne-am intalnit. Fiind un caz atat de complicat, care a schimbat soarta alegerilor, este de datoria celor de la DNA sa elucideze, probabil in timpul campaniei, acest scandal de coruptie. Televiziunile care nu au treaba cu asta trebuie disculpate„, a declarat Cozmin Guşă.
Intrebat daca Ludovic Orban le-a vorbit despre el procurorilor DNA, acesta a raspuns ca nu are surse la DNA. Mai mult, Guşă a spus că nu s-a mai întâlnit cu Orban de circa un an şi jumătate, cu toate că sunt amici, „intr-un fel”.
„Poate ca acest caz Ludovic Orban, o sa ii invete pe politicieni despre cele doua mari restante pe care le au, legea finantarii partidelor politice si felul in care isi bat joc de mass-media intimpul campaniei. Televiziunile private sunt obligate sa persteze gratis si pentru toti candidatii, in conditiile in care asta nu inseamna economie de piata. Partidele au un produs, care se numeste candidatul, pe care ne obliga sa il promovam gratuit, ei castigam mereu din acest lucru. Eu militez ca televiziunile private sa fie platite de catre candidatii partidelor sau candidatii independenti care doresc sa isi faca vizibile strategiile. Asa cum e acum, nu e corect, pentru ca printre acesti candidati se afla foarte multe rebuturi„, a mai spus Gusa.
Intrebat daca vreun angajat de la Realitatea TV a vorbit cu Ludovic Orban despre vreo suma de bani, Gusa a spus ca „exclude asta din start”.
„Niciun angajat sau moderator de la Realitatea nu a putut sa vorbeasca. A existat si o dispozitie interna, ca toate discutiile care se fac cu partidele sa se faca de la nivel de presedinte de partid sau directorul de publicitate de la Realitatea„, a explicat Gusa.
Acesta a precizat că nu este el patronul de televiziune la care trebuiau să ajungă banii pentru promovarea imaginii lui Orban în campania electorală pentru alegerile locale „Eu îl cunosc bine pe Ludovic Orban, este un eveniment nefericit din cariera lui, unde cred că a ajuns dintr-un soi de disperare a candidatului. Nu cunoscut detalii din dosar, în condiţiile în care a fost părăsit de partid şi şi-a văzut singur de campanie, nefiind sprijinit de liderii liberali. Dar nu facem politică în faţă la DNA„, a mai spus Cozmin Guşă.
„Nu cunosc motivele pentru care domnul Guşă este la DNA”, a declarat Ludovic Orban după şedinţa de judecată în care s-a discutat contestaţia făcută de acesta la măsura dispusă de procurori.
Ludovic Orban a fost pus în 11 aprilie sub control judiciar pentru 60 de zile şi în aceeaşi zi a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.
Ludovic Orban este acuzat că, în luna martie, a cerut unui om de afaceri 50.000 de euro pentru campania sa electorală la Primăria Capitalei, cerând ca banii să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA. “Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni. Omul de afaceri a acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri”, arată procurorii.
Orban a contestat controlul judiciar, cererea lui de ridicare a măsurii preventive fiind judecată marţi la instanţa supremă.
CITEŞTE ŞI: Ludovic Orban află astăzi dacă scapă de măsura controlului judiciar