“În ceea ce priveşte clienţii Cosmote România, cumulând toate serviciile de date mobile, atât pe telefonul mobil cât şi pe modem mobil, traficul s-a dublat în 2011, comparativ cu anul 2010, tendinţă care ne aşteptăm să se păstreze şi în următoarea perioadă. Noile terminale mobile sunt mult mai adaptate serviciilor online pe care clienţii noştri le utilizează, multe dintre caracteristicile telefoanelor bazându-se pe conexiuni mobile la internet (widget-uri pentru vreme, reţele sociale, navigaţie etc)”, au declarat pentru RTV.NET, reprezentanţii Cosmote România.
Potrivit acestora, apetitul pentru reţelele de socializare a apărut odată ce internetul a devenit accesibil pentru din ce în ce mai mulţi consumatori, ca urmare a scăderii preţurilor şi a mobilităţii crescute datorită utilizării internetului pe telefoanele mobile inteligente. “Reţelele de socializare, împreună cu aplicaţiile pentru telefoanele mobile, reprezintă un factor important pentru creşterea consumului de trafic de date. Social media reprezintă un factor de creştere în contextul în care oamenii interacţionează din ce în ce mai mult şi necesită viteze ridicate pentru internetul mobil şi o calitate bună a serviciului”, au mai spus aceştia.
2011 a fost anul smartphone-urilor
În ciuda faptului că statisticile arată că telefoanele mobile obişnuite sunt încă preferate de o anumită categorie de public.
“Conform evaluării noastre interne, în 2011 piaţa de telefoane mobile inteligente a înregistrat o creştere de 55% comparativ cu 2010. Acest procent a crescut semnificativ datorită faptului că furnizorii au lansat mai multe modele la preţuri accesibile şi care au caracteristici îmbunătăţite. În plus, fabricanţii au adaptat preţurile modelelor deja existente, un detaliu foarte important pentru operatorii care comercializează aceste terminale”, au mai declarat reprezentanţii Cosmote.