„Ministerul are în vedere o strategie privind îmbătrânirea activă, care se circumscrie acestui pachet integrat, răspunzând astfel orientărilor și liniilor agreate la nivelul Uniunii Europene, respectiv încercarea de menținere pe piața muncii a persoanelor de 55-64 de ani. Ministerul are un proiect pe care l-am intitulat ‘Bunicii Comunității’ care, dacă vreți, îmbină, pe deoparte, nevoia de educare și formare a nepoților, datorită experienței pe care aceștia (bunicii — n. r.) o au, iar, pe de altă parte, reprezintă și o măsură de protecție socială a acestei categorii de persoane”, a spus Costea.
LUNI încep negocierile pe SALARIUL MINIM. Decizii importante pentru peste un milion de români
În ceea ce privește tinerii, spune ministrul, instituția pe care o conduce are în vedere implementarea unor noi programe de ucenicie la locul de muncă.
„Ministerul are în vedere implementarea unor noi tipuri de ucenicie la locul de muncă, potrivit Legii privind ucenicia, care să se asigure în parteneriat cu mediul de afaceri. Pe de altă parte, urmărim elaborarea unor măsuri personalizate nu numai pentru tinerii apți de muncă, dar și pentru tinerii care au o serie de deficiențe sau nevoi speciale, contribuind, astfel, la îmbunătățirea nivelului de viață și la incluziunea socială, înlăturând tendințele de marginalizare și izolare a acestor grupuri de persoane defavorizate”, a explicat șeful de la Muncă.
Reprezentanța Comisiei Europene în România a organizat, joi, o conferință dedicată recomandărilor europene privind înființarea de autorități naționale pentru competitivitate.
Evenimentul și-a propus să dezbată inițiativa legislativă privind constituirea Consiliului Național de Competitivitate în România, urmărind să aducă laolaltă actorii instituționali care pot sprijini activitatea consiliului în vederea creșterii competitivității la nivel național.