Costescu: Ordonanţa de separare a CNADNR este elaborată. Va fi prezentată pentru aprobare în Guvern în luna august

Textul ordonanței de urgență de separare a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în două companii separate, de Investiții și de Mentenanță, este deja elaborat, fiind programat pentru prezentarea în Guvern în luna august, afirmă ministrul demisionar al Transporturilor, Dan Costescu.
Iulian Tudor
07 iul. 2016, 13:08
Costescu: Ordonanţa de separare a CNADNR este elaborată. Va fi prezentată pentru aprobare în Guvern în luna august

Acesta a precizat că România va putea operaționaliza în acest an, în baza acestui act normativ, Compania de Investiții Rutiere.

Fostul șef de la Transporturi și-a făcut un bilanț al activității, prilej cu care a subliniat că reforma CNADNR, începută în mandatul său, a reprezentat „cea mai mare restructurare de la înființarea companiei”.

Potrivit acestuia, au fost eliminate 68 de funcții de conducere, au fost introduse departamentele de proiectare și control (ca departamente vitale pentru noua companie de investiții), au fost create Unități de Implementare a Proiectelor la nivel local, s-a asigurat tranziția spre separare activitate investiții/mentenanță și au fost scoase la concurs 60 de posturi de specialist, pentru a transparentiza procesul de angajare și a crea un nucleu de profesioniști pentru noua companie.

La capitolul autostrăzi, Dan Costescu a menționat Autostrada Sebeș — Turda, proiect deblocat, unde au fost realizate exproprieri și emise ordinele de ministru și autorizațiile de construire pe Loturile 1, 3 și 4.

„În acest moment, după mai bine de trei ani, au fost deblocați zeci de kilometri de autostradă. Mobilizarea constructorului atinge maximul în două săptămâni’, a declarat Costescu.

La Autostrada Lugoj-Deva, se fac eforturi susținute pentru revizuirea Acordului de Mediu, la Lotul 2 s-a finalizat expertiza tehnică, pe Lotul 3 s-a emis autorizație de construire pentru Ecoductul km 57+710 pe sectorul A, iar pe Lotul 4, din cele patru secțiuni, două sunt în execuție și două sunt în curs de obținere a autorizațiilor, termenul fiind luna iulie.

În ceea ce privește Autostrada Sibiu — Pitești, în luna mai au demarat forajele/investigațiile geotehnice, iar 15 iulie reprezintă termenul pentru predarea studiilor de fezabilitate (SF) pentru capetele autostrăzii, iar la 15 decembrie trebuie finalizat studiul de fezabilitate final. Termen final pentru predarea autostrăzii Sibiu-Pitești este 2021, termenele fiind devansate cu circa 20 de luni.

‘Este un exemplu clar de contract care, odată anulat, ar fi indus întârzieri cu noua licitație de până la 24 luni. CNADNR, prin monitorizare strictă a acestui proiect, inițial eșuat, a reușit salvarea sa, asumându-și eventuale întârzieri maxime de 2-3 luni’, a subliniat Dan Costescu.

De asemenea, CNADNR a început în luna aprilie reconstrucția celor 200 de metri prăbușiți ai Autostrăzii Orăștie — Sibiu, Lot 3 (Cunța-Săliște), lucrările fiind realizate, în premieră, în regie proprie. Termenul pentru reluarea circulației pe acest tronson este septembrie 2016. În plus, este în curs de realizare o expertiză pentru întreg Lotul 3.

Într-un comunicat de presă, care cuprinde bilanțul fostului ministru al Transporturilor Dan Costescu, se face referire și la licitațiile care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2016 (Autostrada Nădășelu — Mihăiești — Suplacu de Barcău și Brașov — Comarnic Loturile 1 și 5), precum și la investițiile demarate în mandatul acestuia: Drum expres Ploiești — Buzău — Bacău — Pașcani (SF+PT), Autostrada Târgu Neamț — Iași — Ungheni (revizuire SF), Pod Ungheni (PT + execuție), București — Centura Sud (PT + execuție) și Varianta Ocolitoare Bacău.

În ceea ce privește reforma TAROM, Dan Costescu subliniază măsurile care au fost luate pentru stoparea declinului companiei, aflată în ultimii ani pe pierdere, obiectivul fiind trecerea pe profit la mijlocul anului 2017, pentru prima oară în șapte ani. Printre măsuri se numără: restructurarea echipei de conducere neperformante și selectarea unui nou management în baza OUG 109/2011, stabilirea programului de restructurare a companie, elaborarea strategiei de marketing/zbor și reînnoirea flotei de aeronave.

”Urmează recrutarea CEO și membrilor CA pentru completarea boardului, de îndată ce Ministerul Finanțelor Publice va emite normele de aplicare”, se spune în comunicatul MT.

De asemenea, fostul ministru menționează o nouă premieră, respectiv Magistrala 6, un proiect demarat după cinci ani de blocaj și neutilizare a creditului JICA.

„În condițiile deschiderii la timp a creditelor de angajament de către MFP, în decembrie vor fi lansate licitațiile’, a declarat Dan Costescu.

În ceea ce privește Magistrala 5 Drumul Taberei — secțiunea Râul Doamnei — Valea Ialomiței — Eroilor (Operă), lucrările sunt executate în proporție de 80%, termenul de punere în funcțiune fiind primul semestru al anului 2017, devansat față de propunerea inițială a constructorului care era decembrie 2017.

La Magistrala 4, cele două stații sunt finalizate în proporție de 90% și vor fi funcționale la finalul acestui an, iar până la finele lunii iulie se va deschide circulația rutieră în zona stației Străulești. În plus, a fost eliberată autorizația de construire aferentă Terminalului Multimodal Străulești și au început lucrările de realizare a acestuia.

În ceea ce privește CFR Marfă, aici a fost selectată noua conducere pe OUG 109/2011 și a început reorganizarea în teritoriu. Privatizarea companiei este planificată pentru anul 2018.

De asemenea, fostul ministru a amintit despre OUG 7/2016 pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură, act normativ care a simplificat procesele de avizare și eliberare a autorizațiilor de construire, scurtând perioadele de implementare a proiectelor cu până la șase luni, dar și OG x/2016 privind unele măsuri financiare pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură. În acest ultim caz, textul ordonanței este finalizat și avizat pe circuitul MT. Totodată, se află în curs de avizare la ministerele de specialitate și este planificat pentru aprobare în Guvern în luna iulie 2016).

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a demisionat marți înainte ca premierul Dacian Cioloș să anunțe remanierea a patru miniștri, unul dintre aceștia fiind cel al Transporturilor, Dan Costescu, în locul căruia l-a propus pe Sorin Bușe.

Cioloș a spus că a decis să opereze aceste schimbări „pentru un suflu nou” în echipa guvernamentală, iar referitor la Ministerul Transporturilor acesta a precizat că dorește să fie accelerată activitatea pe execuția proiectelor de autostrăzi, dar și reforma la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

„La Transporturi, vreau să accelerăm activitatea (…) pe execuția proiectelor de autostrăzi, proiectele care sunt acum în execuție și unde lucrurile n-au evoluat suficient de bine. Reforma la Compania Națională de Autostrăzi și de Drumuri pe care o cer de câteva luni, unde știu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid, și, totodată, pregătirea de noi proiecte. Suntem aici tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru perioada bugetară 2014-2020. Sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm aici ritmul tocmai ca în anii următori să avem ce să implementăm”, a precizat Cioloș.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai