Costescu: Ordonanţa de separare a CNADNR este elaborată. Va fi prezentată pentru aprobare în Guvern în luna august

Textul ordonanței de urgență de separare a Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADNR) în două companii separate, de Investiții și de Mentenanță, este deja elaborat, fiind programat pentru prezentarea în Guvern în luna august, afirmă ministrul demisionar al Transporturilor, Dan Costescu.
Iulian Tudor
07 iul. 2016, 13:08
Costescu: Ordonanţa de separare a CNADNR este elaborată. Va fi prezentată pentru aprobare în Guvern în luna august

Acesta a precizat că România va putea operaționaliza în acest an, în baza acestui act normativ, Compania de Investiții Rutiere.

Fostul șef de la Transporturi și-a făcut un bilanț al activității, prilej cu care a subliniat că reforma CNADNR, începută în mandatul său, a reprezentat „cea mai mare restructurare de la înființarea companiei”.

Potrivit acestuia, au fost eliminate 68 de funcții de conducere, au fost introduse departamentele de proiectare și control (ca departamente vitale pentru noua companie de investiții), au fost create Unități de Implementare a Proiectelor la nivel local, s-a asigurat tranziția spre separare activitate investiții/mentenanță și au fost scoase la concurs 60 de posturi de specialist, pentru a transparentiza procesul de angajare și a crea un nucleu de profesioniști pentru noua companie.

La capitolul autostrăzi, Dan Costescu a menționat Autostrada Sebeș — Turda, proiect deblocat, unde au fost realizate exproprieri și emise ordinele de ministru și autorizațiile de construire pe Loturile 1, 3 și 4.

„În acest moment, după mai bine de trei ani, au fost deblocați zeci de kilometri de autostradă. Mobilizarea constructorului atinge maximul în două săptămâni’, a declarat Costescu.

La Autostrada Lugoj-Deva, se fac eforturi susținute pentru revizuirea Acordului de Mediu, la Lotul 2 s-a finalizat expertiza tehnică, pe Lotul 3 s-a emis autorizație de construire pentru Ecoductul km 57+710 pe sectorul A, iar pe Lotul 4, din cele patru secțiuni, două sunt în execuție și două sunt în curs de obținere a autorizațiilor, termenul fiind luna iulie.

În ceea ce privește Autostrada Sibiu — Pitești, în luna mai au demarat forajele/investigațiile geotehnice, iar 15 iulie reprezintă termenul pentru predarea studiilor de fezabilitate (SF) pentru capetele autostrăzii, iar la 15 decembrie trebuie finalizat studiul de fezabilitate final. Termen final pentru predarea autostrăzii Sibiu-Pitești este 2021, termenele fiind devansate cu circa 20 de luni.

‘Este un exemplu clar de contract care, odată anulat, ar fi indus întârzieri cu noua licitație de până la 24 luni. CNADNR, prin monitorizare strictă a acestui proiect, inițial eșuat, a reușit salvarea sa, asumându-și eventuale întârzieri maxime de 2-3 luni’, a subliniat Dan Costescu.

De asemenea, CNADNR a început în luna aprilie reconstrucția celor 200 de metri prăbușiți ai Autostrăzii Orăștie — Sibiu, Lot 3 (Cunța-Săliște), lucrările fiind realizate, în premieră, în regie proprie. Termenul pentru reluarea circulației pe acest tronson este septembrie 2016. În plus, este în curs de realizare o expertiză pentru întreg Lotul 3.

Într-un comunicat de presă, care cuprinde bilanțul fostului ministru al Transporturilor Dan Costescu, se face referire și la licitațiile care trebuie finalizate până la sfârșitul anului 2016 (Autostrada Nădășelu — Mihăiești — Suplacu de Barcău și Brașov — Comarnic Loturile 1 și 5), precum și la investițiile demarate în mandatul acestuia: Drum expres Ploiești — Buzău — Bacău — Pașcani (SF+PT), Autostrada Târgu Neamț — Iași — Ungheni (revizuire SF), Pod Ungheni (PT + execuție), București — Centura Sud (PT + execuție) și Varianta Ocolitoare Bacău.

În ceea ce privește reforma TAROM, Dan Costescu subliniază măsurile care au fost luate pentru stoparea declinului companiei, aflată în ultimii ani pe pierdere, obiectivul fiind trecerea pe profit la mijlocul anului 2017, pentru prima oară în șapte ani. Printre măsuri se numără: restructurarea echipei de conducere neperformante și selectarea unui nou management în baza OUG 109/2011, stabilirea programului de restructurare a companie, elaborarea strategiei de marketing/zbor și reînnoirea flotei de aeronave.

”Urmează recrutarea CEO și membrilor CA pentru completarea boardului, de îndată ce Ministerul Finanțelor Publice va emite normele de aplicare”, se spune în comunicatul MT.

De asemenea, fostul ministru menționează o nouă premieră, respectiv Magistrala 6, un proiect demarat după cinci ani de blocaj și neutilizare a creditului JICA.

„În condițiile deschiderii la timp a creditelor de angajament de către MFP, în decembrie vor fi lansate licitațiile’, a declarat Dan Costescu.

În ceea ce privește Magistrala 5 Drumul Taberei — secțiunea Râul Doamnei — Valea Ialomiței — Eroilor (Operă), lucrările sunt executate în proporție de 80%, termenul de punere în funcțiune fiind primul semestru al anului 2017, devansat față de propunerea inițială a constructorului care era decembrie 2017.

La Magistrala 4, cele două stații sunt finalizate în proporție de 90% și vor fi funcționale la finalul acestui an, iar până la finele lunii iulie se va deschide circulația rutieră în zona stației Străulești. În plus, a fost eliberată autorizația de construire aferentă Terminalului Multimodal Străulești și au început lucrările de realizare a acestuia.

În ceea ce privește CFR Marfă, aici a fost selectată noua conducere pe OUG 109/2011 și a început reorganizarea în teritoriu. Privatizarea companiei este planificată pentru anul 2018.

De asemenea, fostul ministru a amintit despre OUG 7/2016 pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură, act normativ care a simplificat procesele de avizare și eliberare a autorizațiilor de construire, scurtând perioadele de implementare a proiectelor cu până la șase luni, dar și OG x/2016 privind unele măsuri financiare pentru accelerarea implementării proiectelor de infrastructură. În acest ultim caz, textul ordonanței este finalizat și avizat pe circuitul MT. Totodată, se află în curs de avizare la ministerele de specialitate și este planificat pentru aprobare în Guvern în luna iulie 2016).

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a demisionat marți înainte ca premierul Dacian Cioloș să anunțe remanierea a patru miniștri, unul dintre aceștia fiind cel al Transporturilor, Dan Costescu, în locul căruia l-a propus pe Sorin Bușe.

Cioloș a spus că a decis să opereze aceste schimbări „pentru un suflu nou” în echipa guvernamentală, iar referitor la Ministerul Transporturilor acesta a precizat că dorește să fie accelerată activitatea pe execuția proiectelor de autostrăzi, dar și reforma la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale.

„La Transporturi, vreau să accelerăm activitatea (…) pe execuția proiectelor de autostrăzi, proiectele care sunt acum în execuție și unde lucrurile n-au evoluat suficient de bine. Reforma la Compania Națională de Autostrăzi și de Drumuri pe care o cer de câteva luni, unde știu că s-au făcut progrese, dar nu suficient de rapid, și, totodată, pregătirea de noi proiecte. Suntem aici tocmai pentru că am preluat guvernarea fără proiecte pregătite pentru perioada bugetară 2014-2020. Sunt unele proiecte care au început să fie pregătite, dar trebuie să accelerăm aici ritmul tocmai ca în anii următori să avem ce să implementăm”, a precizat Cioloș.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Horoscop Camelia Pătrășcanu pentru a doua zi de Crăciun. Ce se întâmplă cu Gemenii și Racii
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. Avocata sa a anunțat în direct: Acum am primit...
Playtech.ro
Când se servesc piftia și sarmalele la masa de Crăciun, de fapt. Ora ideală la care trebuie consumate
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Armata obligatorie, reintrodusă din 2025. Prima încorporare, în vară
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Cel mai nou cuplu din showbiz! Ireal cu cine s-a cuplat Fulgy, fiul Clejanilor 😲
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Domeniul schiabil din Sinaia închis de Crăciun din cauza viscolului
MediaFlux
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?