Într-un videoclip postat pe TikTok, cântărețul Costi Ioniță a explicat raționamentul pentru care încurajează românii să plătească produsele și serviciile cu bani fizici.
Majoritatea urmăritorilor săi i-au dat dreptate celebrului artist.
„În momentul în care plățile cu cardul le vor depăși pe cele cu cash, vor scoate banii din circulație și vor spune că nu mai este nevoie de banii fizici și atunci va începe ‘jihadul’, controlul perfect al populației și nicidecum al banilor negri, despre care spun ei, de fapt.
Fraților, plătiți cât mai mult cash, ca să rezistăm!”, a povestit „Costi Forță”, într-un videoclip postat pe pagina sa de TikTok.
Din ce în ce mai mute bancomate sunt scoase din funcțiune, al nivel mondial. „Campioană” din acest punct de vedere este Australia. Peste 1.600 de sucursale bancare din „țara cangurilor” s-au închis la nivel național, în ultimii șase ani, arată cele mai recente date. De asemenea, peste 300 de sucursale au fost desființate doar în ultimul exercițiu financiar.
După ce s-au închis sucursale pe bandă rulantă, numărul australienilor care folosesc internet banking a crescut la 89%. Anual, mii de bancomate din Occident sunt scoase din funcțiune, pentru a facilita noul „trend”, tranziția la portofelul digital.
Despre scenariul dispariției banilor cash și controlul facil al populației a vorbit și senatoarea Diana Șoșoacă, dar și diverși juriști, precum Gheorghe Piperea și Veronica Dobozi.
Cea din urmă menționată e de părere că omenirea se îndreaptă cu mare viteză către un nou început: explozia banilor digitali, respectiv dispariția banilor fizici. În opinia avocatului, tranziția completă la portofelul digital va aduce beneficii, dar și pericole.
„Cel mai mare risc însă pentru cetățeanul obișnuit este posibilitatea ca un guvern rău intenționat (scuze pentru pleonasm) să poată controla fiecare persoană, controlându-i banii. Cât timp există cash, există libertate. Banii electronici pot și șterși virtual, limitați, poate fi controlată sursa lor, destinația lor, pot fi distribuiți în funcție de un credit social (cât de bine se conformează cetățeanul regulilor care i se impun) etc”, a transmis juristul, pentru Juridice.ro.
Fenomenul cetățenesc ia amploare, cu mențiunea protejării libertăților.