Costin Georgescu, despre ancheta Sky News: Pe unde trec ţigări de contrabandă, trec şi arme

Fostul director al Serviciului Român de Informaţii în perioada 1997-2000, Costin Georgescu a declarat că graniţele cu Ucraina şi cea cu Republica Moldova impun un control mai dur la trecerea frontierei pentru că zonele de unde vin ţigările de contrabandă sunt şi zone de unde pot fi procurate cantităţi mari de armament.
Filip Stan
07 aug. 2016, 13:52
Costin Georgescu, despre ancheta Sky News: Pe unde trec ţigări de contrabandă, trec şi arme

„Teroriştii au nevoie de arme. Şi nu numai. Şi mafioţii au nevoie de arme. Şi nebunii au nevoie de arme fiindcă, în Statele Unite, o serie de incidente criminale nu erau făcute de terorişti, erau făcute de oameni care pot fi consideraţi nebuni care au avut ocazia să pună mâna pe o armă periculoasă şi au intrat la o şcoală sau în alte locuri în care sunt oameni mulţi şi au omorât fără niciun fel de discernământ. E o problemă internaţională, nu naţională”, a declarat Costin Georgescu, fostul director al Serviciului Român de Informaţii (SRI) pentru news.ro.

Fostul director al SRI spune că traficanţii filmaţi de jurnaliştii de la Skynews pe teritoriul României sunt din categoria micilor dealeri care reuşesc să aibă acces pe piaţa din Ucraina. Georgescu consideră că este necesară întărirea frontierelor pentru că dacă traficanţii reuşesc să introducă ţigări de contrabandă se poate intra şi cu armament în această ţară în care există o mare cantitate de armament rămasă de la destrămarea URSS.

Citeşte şi: Anchetă Sky News: Traficanţii de arme din România le vând arme tuturor celor care doresc, inclusiv teroriştilor

„Ar trebui măsuri mai ferme la graniţă. Aici e problema. Pentru că avem o graniţă foarte lungă cu Ucraina, toată zona de nord a ţării e graniţă cu Ucraina, avem graniţa de est a ţării care e graniţă cu Republica Moldova care poate să fie oricând o zonă de tranzit. Rutele sunt acestea, pe unde vin ţigările de contrabandă. Pe unde vin ţigările, vin şi armele. Acolo (n.r. – în Ucraina) e o sursă de arme permanentă de la căderea Uniunii Sovietice, zona respectivă a fost un furnizor de arme pentru întreaga lume din anii 90, de acolo, permanent au plecat arme în cantităţi mari de tot şi de toate calibrele. Deci ceea ce s-a văzut acum, acea întâmplare, cu micii noştri traficanţi e mărunţiş faţă de ce a plecat de-a lungul anilor din Rusia. Trebuie luate măsuri extraordinar de dure şi aici trebuie umblat la legislaţia română ca cei care sunt prinşi că fac astfel de lucruri să fie pedepsiţi exemplar, dur de tot.

Georgescu atrage atenţia că piaţa deosebit de bogată din Ucraina ar putea fi atractivă inclusiv pentru marii traficanţi de armament.

Televiziunea britanică Skynews a transmis sâmbătă o anchetă jurnalistică filmată în România realizată de jurnalistul Stuart Ramsay în care presupuşi traficanţi de arme le prezintă jurnaliştilor automate precum AK-47 şi alte arme de asalt pe cere intenţionau să le vândă.

După luni de negocieri cu o grupare din România, echipa Sky News a fost trimisă într-o zonă izolată a ţării, pentru a se întâlni cu reprezentanţi ai traficanţilor, care să arate ce pot oferi.

„Facem verificări. Ştim despre material”, a declarat pentru News.ro Daniel Horodniceanu, procurorul-şef al DIICOT.

Ancheta procurorilor vizează identificarea persoanelor care apar în materialul publicat de Skynews şi dacă pot fi incriminate pentru traficarea şi vânzarea ilegală de armament pe teritoriul României.

“Nu există nici un subterfugiu. Ştiau că suntem o organizaţie de presă care vrea să ilustreze că obţinerea unei arme este relatic uşoară şi credeau că le vom cumpăra (…). Ideea este că nu le pasă cine suntem, atât timp cât eram dispuşi să plătim. Pe parcursul întâlnirii, au spus clar că vor vinde oricui: spărgător de bănci, criminal în masă sau terorist, nu făcea nicio distincţie”, scrie Sky News.

Jurnaliştii s-au întâlnit cu traficanţii pe o şosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal de la telefon, înainte de a opri pe o pajişte.

Doi bărbaţi le-au cerut apoi jurnaliştilor să coboare, i-au percheziţionat, le-au verificat echipamentele şi le-au încuiat telefoanele mobile în maşină, luându-le cheia.

Au deschis apoi portbagajul lor, arătându-le ce tipuri de arme au de vânzare. Membrii bandei le-au dat apoi asigurări reporterilor că pot oferi mii de astfel de arme, dar şi muniţie pentru ele.
an
“Le aducem din Ucraina cu muniţie, oricâtă vreţi”, a spus unul dintre ei.

Traficanţii au spus că armele sunt aduse mai întâi în România, de unde o altă bandă le preia şi le trimite în vestul Europei şi în Orientul Mijlociu. Destinaţia principală este, însă, Occidentul.

Printre armele disponibile se aflau o puşcă cu lunetă, în valoare de 3.000 de euro, o puşcă de armă austriacă Steyr, puştii semiautomate, puşti de vânătoare şi pistoale.

La loc de cinste stătea un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, au explicat traficanţii.

Bărbaţii au spus că se ocupă numai de arme de foc, dar au legături strânse cu o altă bandă care se ocupe de armament greu. Grenade, grenade propulsate de rachete şi mine.

Când au aflat, însă, că jurnaliştii nu vor cumpăra, traficanţii au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aştepte 20 de minute înainte de a pleca, la rândul său. “Dacă mai veniţi, trebuie să cumpăraţi”, a spus unul dintre traficanţi la plecare.

Creşterea numărului de atacuri teroriste în Europa a scos în evidenţă distrugerea pe care o pot semăna armele militare în armele islamiştilor. În mod tradiţional, atentatele erau comise cu bombe, însă teroriştii par să se fi reorientat, pentru armele automate fac mai multe victime, sunt mai uşor de transportat şi mai uşor de folosit.

La Londra, jurnaliştii Sky News au arătat filmările lor la o întâlnire cu ofiţeri ai Agenţiei Naţională împotriva Crimelor (NCA). Aceştia au confirmat că tipurile de arme, zona unde a avut loc întâlnirea cu traficanţii şi preţurile discutate corespund informaţiilor lor.

“Armele sunt obţinute adesea în apropiere de zone de conflict, precum Ucraina, acolo unde a avut loc întâlnirea voastră”, a declarat directorul serviciului de combatere a crimei organizate din cadrul NCA, Ian Cruxton.

“Trebuie să subliniez că Marea Britanie este, de departe, cel mai sigur loc din Europa când vine vorba de atacuri cu astfel de arme. Dar trebuie să fim vigilenţi, trebuie să facem mai mult”, a adăugat el.

Analiştii de securitate spun că celule islamiste şi atacatorii consideră în prezent armele automate drept cel mai bun mod de a semăna teroarea în Occident, iar graniţele deschise ale UE înseamnă că arme precum AK-47 pot fi trimise cu uşurinţă cumpărătorilor din vestul Europei, scrie Sky News.

AK-47 este în prezent cel mai căutat tip de armă – o armă rar folosită de infractorii de rând, potrivit traficanţilor, care spun că cererea a explodat în ultimii doi ani.

Din munţii din Balcani până în zonele enorme împădurite din estul Europei, grupări de traficanţi au acces la milioane de arme ascunse în perioada comunistă sau disponibile în zonele învecinate regiunilor de conflict, precum Ucraina.

DailyBusiness
Explozie a prețurilor la energie. Facturile vor crește dramatic după expirarea plafonării. Trei scenarii posibile!
Spynews
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Bzi.ro
Andreea Bălan a atras toate privirile în Australia! Ședință foto incendiară făcută de blondină
Fanatik.ro
Produsul pe care Lidl îl bagă la ofertă de sâmbătă, 11 ianuarie. Are un super preț la raft, iar acum oricine și-l poate permite
Capital.ro
Călin Georgescu a plecat din România. Decizia care aruncă în aer țara. Cristela nu a...
Playtech.ro
Prințul Harry și Meghan Markle evacuați de urgență din conacul lor. Pericolul este unul uriaș
DailyBusiness
Bătaie de joc pe față! Prețul ridicol pentru care se închiriază o garsonieră cu cada în bucătărie, în inima Capitalei. WC-ul este amplasat lângă frigider
Adevarul
Groenlanda și Canalul Panama, anexate cu forța de Trump? Culisele acestor declarații explicate de Valentin Naumescu
wowbiz.ro
Noi vouchere de la stat pentru românii cu pensii sub 3.000 de lei. Câți bani ar putea primi?
Spynews
Kate Middleton împlinește astăzi, 9 ianuarie, 43 de ani. Unde își va petrece prințesa de Wales ziua de naștere
Spynews
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Evz.ro
Una dintre cele mai frumoase actrițe. A fermecat toată România
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu prezentatoarea TV care face o avere pe site-urile destinate adulților. S-a cuplat cu prietenul fostului iubit
kanald.ro
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Andrei, adolescentul bătut până la moarte de doi colegi. Bunica băiatului a povestit de la ce a pornit totul
Cancan.ro
Moartea nu există și este doar o iluzie, potrivit experților în fizică cuantică. Ce se întâmplă, de fapt, la sfârșitul vieții
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a pierdut controlul. Ciutacu a făcut anunțul ce încheie tot: La penitenciar!
StirileBZI
Românii care primesc garantat până la 4.000 de euro pe lună! Care e cel mai căutat domeniu
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
stirilekanald.ro
Un tată și cele trei fiice ale sale, găsiți fără suflare: "Corpurile erau în zdrenţe. Este o catastrofă"
substantial.ro
Cinci membri ai unui grup internațional de traficanți condamnați pentru extragerea cocainei în România
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul orașelor unde viața este cea mai scumpă