Costoiu: România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de importanţă strategică - Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6 - a anunţat miercuri ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin intermediul unui comunicat remis presei.
Iulian Tudor
03 dec. 2014, 13:13
Costoiu: România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), desfăşurat marţi în Luxemburg.

„Prin implicarea ţării noastre, oferim industriei spaţiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum şi o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program, alături de doar alte 11 State Membre, demonstrează că ţara noastră are deja capacitaţi industriale competitive”, a afirmat Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, conform comunicatului de presă.

În cadrul consiliului, reprezentanţii celor 20 de State Membre ESA, printre care şi România, au stabilit planurile de acţiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C şi Ariane 6.

Altă decizie importantă în ceea ce priveşte România este implicarea, alături de statele europene, în finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Staţiei Spaţiale, România devine co-proprietar al Staţiei, alături de celelalte state europene, precum şi de partenerii internaţionali (SUA, Canada, Rusia şi Japonia).

„Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potenţialul românesc în cercetare şi inovare începe să producă rezultate concrete şi că investiţiile în acest domeniu sunt legitime şi justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 ţară europeană şi a 16-a din lume care deţine un procent din Staţia Spaţială Internaţională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar şi de încredere în viitorul industriei spaţiale româneşti”, a mai declarat ministrul.

Din delegaţia României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Tudor Prisecaru, şi Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Ţările membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniştri în Luxemburg, au ajuns marţi la „un acord istoric” vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcţiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunţului făcut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 şi cuprinde şi construcţia unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambiţios proiect este acela de a face faţă concurenţei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

Citeşte şi INCREDIBIL: UN OZN a apărut lângă DOI ASTRONAUŢI pe Staţia Spaţială Internaţională VIDEO

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. E lider de necontestat. Anunțul americanilor răstoarnă România
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
O nouă viață pentru aceste zodii. Schimbarea va fi totală în 2025
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Oanei Ciocan? Soția lui Jador a ales o ținută ca în basme
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine îl sprijină, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul ținut secret în spatele cortinei: Ați uitat când...
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Tranzacția E.ON Energie România către compania maghiară MVM, sub lupa autorităților române
MediaFlux
Rusia OPREȘTE GAZELE de la 1 IANUARIE! Locuitorii rămân FĂRĂ LUMINĂ și CĂLDURĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă