Costoiu: România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională

România s-a alăturat partenerilor europeni în două programe ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de importanţă strategică - Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi dezvoltarea rachetei Ariane 6 - a anunţat miercuri ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu, prin intermediul unui comunicat remis presei.
Iulian Tudor
03 dec. 2014, 13:13
Costoiu: România va deţine o parte din Staţia Spaţială Internaţională

Decizia a fost luată în cadrul Consiliului Ministerial al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), desfăşurat marţi în Luxemburg.

„Prin implicarea ţării noastre, oferim industriei spaţiale din România oportunitatea de a se înscrie în cursa contractelor de dezvoltare a componentelor lansatorilor europeni, precum şi o rampă de dezvoltare pentru viitor. Acceptarea României în acest program, alături de doar alte 11 State Membre, demonstrează că ţara noastră are deja capacitaţi industriale competitive”, a afirmat Mihnea Costoiu, prezent la eveniment, conform comunicatului de presă.

În cadrul consiliului, reprezentanţii celor 20 de State Membre ESA, printre care şi România, au stabilit planurile de acţiune privind dezvoltarea noilor rachete europene Vega C şi Ariane 6.

Altă decizie importantă în ceea ce priveşte România este implicarea, alături de statele europene, în finanţarea Staţiei Spaţiale Internaţionale. Prin intrarea în programul ESA dedicat Staţiei Spaţiale, România devine co-proprietar al Staţiei, alături de celelalte state europene, precum şi de partenerii internaţionali (SUA, Canada, Rusia şi Japonia).

„Implicarea României în aceste programe este o dovadă a faptului că potenţialul românesc în cercetare şi inovare începe să producă rezultate concrete şi că investiţiile în acest domeniu sunt legitime şi justificate. Astăzi, România, Stat Membru ESA, este cea de-a 12 ţară europeană şi a 16-a din lume care deţine un procent din Staţia Spaţială Internaţională, ceea ce este deopotrivă un motiv de mândrie, dar şi de încredere în viitorul industriei spaţiale româneşti”, a mai declarat ministrul.

Din delegaţia României, prezentă la Consiliul Ministerial ESA, au făcut parte Secretarul de Stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, Tudor Prisecaru, şi Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso.

Ţările membre ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), reunite la nivel de miniştri în Luxemburg, au ajuns marţi la „un acord istoric” vizând construirea unei noi rachete, Ariane 6, care ar urma să intre în funcţiune începând din anul 2020, transmite EFE, pe baza anunţului făcut de ESA.

Europa a convenit asupra unui buget global de 8 miliarde de euro, pentru zece ani, pentru rachete lansatoare. Jumătate din această sumă este destinată rachetei Ariane 6 şi cuprinde şi construcţia unui cosmodrom la Kourou, în Guyana franceză, informează AFP. Scopul acestui ambiţios proiect este acela de a face faţă concurenţei crescute din domeniul lansatoarelor de rachete.

Citeşte şi INCREDIBIL: UN OZN a apărut lângă DOI ASTRONAUŢI pe Staţia Spaţială Internaţională VIDEO

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Obligație legală din 10 iunie pentru cine nu locuiește la adresa din buletin. Termenul a scăzut la 15 zile
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Obiceiurile ciudate ale lui Ceaușescu, de Paște. Unde ieșea seara cu soția
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut unul dintre cei mai mari actori. A fost o legendă de neegalat. Românii nu-l vor uita vreodată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație