Costul orar al forţei de muncă a crescut în România. Vânzările cu amănântul, cel mai înalt ritm înregistrat în prima lună din 2016

Costul orar cu forţa de muncă, un indicator al poverii salariale pentru angajatori, a crescut, în ultimul trimestru din anul 2019, cu 12,3%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului anterior, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.
Romania TV
05 mart. 2020, 09:05
Costul orar al forţei de muncă a crescut în România. Vânzările cu amănântul, cel mai înalt ritm înregistrat în prima lună din 2016

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

În trimestrul IV 2019 costul orar al forţei de muncă în formă ajustată, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat o rată de scădere de 0,27% faţă de trimestrul precedent şi o rată de creştere de 12,03% faţă de acelaşi trimestru al anului anterior. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice.

Citeşte şi: Florin Cîţu contrazice FMI şi Comisia Europeană: Mă aștept ca efectele economice ale COVID 19 să fie minime

Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în activităţile de învăţământ (21%), ca efect al aplicării prevederilor legale, respectiv în construcţii (19,85%), hoteluri şi restaurante (15,49%) şi activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (14,18%).

Cele mai mici creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-au înregistrat în sănătate şi asistenţă socială (6,10%), respectiv industria extractivă (6,16%). Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, creşterea componentei cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 12,06%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) de 11,23%.

Cifra de afaceri în comerţul cu amănântul, cel mai înalt ritm înregistrat în prima luna din an din 2016

Cifra de afaceri în comerţul cu amănântul, care reflectă evoluţia consumului privat, a crescut în luna ianuarie curent faţă de ianuarie 2019 cu 11,1%, cel mai înalt nivel în prima lună din an din 2016, când a fost redusă TVA.

Citeşte şi: ALOCATII 2020, veste bună pentru toţi copiii din România. OUG votată pe repede înainte în Parlament. De când se dublează

Potrivit datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), în ianuarie 2020 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut cu 11,1%, un avans mai mare, în prima lună din an, înregistrându-se în ultimii zece ani doar în ianuarie 2016, când TVA-ul a scăzut de la 24% la 20% la produsele generale şi de la 24% la 9% la alimente. 

Datele Eurostat, oficiul de statistică al UE, arată că vânzările cu amănuntul în România au avut cel mai solid ritm de creştere între ţările Uniunii. În ianuarie, cele mai mari creşteri anuale au fost raportate în România (11%), Ungaria (7,6%) şi Lituania (5,5%). Scăderi au fost înregistrate doar în Belgia (minus 1,4%) şi Slovacia (minus 1%).

DailyBusiness
Fructul-minune, care scade riscul de infarct cu 32%! Ar putea fi secretul unei inimi sănătoase
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Cum s-a pozat Dana Budeanu de Crăciun: Vedeta a apărut într-o ipostază extrem de provocatoare! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul care a uimit pe toată lumea. Este mai mare când e pui decât când e adult. Îl poți vedea și în România
Capital.ro
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Playtech.ro
Ce preparate au mâncat deținuții din închisorile din România în prima zi de Crăciun. Regim special pentru diabetici
DailyBusiness
Dispar bonurile fiscale pentru plata cu cardul. Măsura intră în vigoare de joi, 26 decembrie
Adevarul
Al Jazeera: Rusia ar putea planifica un atac cu „steagul fals” asupra Moldovei
wowbiz.ro
Victor Cornea a plecat chiar în ziua de Crăciun. Reacția Andreei Bălan, după anunțul lui public
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Harry și Meghan au pus la cale o înscenare uluitoare. William și Kate, vizați
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Pensiile românilor se indexează de la 1 ianuarie 2025! Cum poți vedea dacă ți se majorează pensia
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. Familia a anunțat vestea în lacrimi: Inimile noastre sunt frânte
StirileBZI
Ce mănâncă europenii de Crăciun. Cele mai neobișnuite tradiții culinare
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Au ars de vii în a doua zi de Crăciun, după ce autoturismul le-a luat foc la impactul cu o cisternă. Autoritățile nu știu, încă, numărul morților
substantial.ro
Rusia și Kazahstanul solicită calm în speculațiile privind prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines
MediaFlux
SE ÎNCHID punctele de FRONTIERĂ! DECIZIA ROMÂNIEI din 1 ianuarie 2025
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Solidaritate cu soția lui Petre Daea? „Pentru multe femei, Crăciunul e o luptă cu frica şi cu tăcerea; nimeni nu trebuie să trăiască în teamă” (ANES)