Iniţiativa legislativă introduce în Legea sănătăţii posibilitatea ca, în cazul femeilor care sunt supuse operaţiei de mastectomie, cheltuielile pentru refacerea sânului să poată fi suportate de la bugetul de stat.
Potrivit argumentaţiei deputaţilor PNL impactul bugetar se ridică la circa 1,2 milioane de lei pe an.
În cadrul prezentării iniţiativei legislative, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, a susţinut că propunerea este una „este extrem de binevenită”, deoarece România trebuie să facă un pas înainte pe calea adoptată de alte ţări europene.
El a menţionat că preţul aproximativ pentru reconstrucţia mamară este de 500 de euro şi este „din păcate un efort pe care nu şi-l pot permite” multe dintre femeile aflate în această situaţie.
„Odată ce acest program va începe, odată ce el se va desfăşura în cele mai importante centre universitare (…) din ce în ce mai mult corupul medical va înţelege importanţa acestei abordări. Atunci când vorbim de cancerul mamar, de mastectomie şi tratamentul de după foarte important este şi confortul psihic al femeii care a suferit această operaţie”, a susţinut Buşoi, precizând că cel mai probabil cea mai mare parte a costurilor vor fi suportate din bugetul de stat.
„Din punctul de vedere al CNAS, avizul de principiu va fi unul pozitiv, urmând ca toate chestiunile tehnice să le discutăm ulterior adoptării iniţiativei legislative”, a mai afirmat preşedintele CNAS.
De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a precizat că instituţia pe care o reprezintă are un punct de vedere favorabil propunerii legislative.
Iniţiativa legislativă depusă de deputaţii PNL Mircea Roşca şi Graţiela Gavrilescu, precum şi de senatorul PNL Ion Luchian, propune modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
„Serviciile care nu sunt decontate din fond, contravaloarea acestora fiind suportată de asigurat, de unităţi care le solicită, de la bugetul de stat sau din alte surse, după caz, sunt: e) corecţiile estetice efectuate persoanelor cu vâsta de peste 18 ani, cu excepţia endoprotezelor mamare necesare operaţiilor de reconstrucţie în urma unor afecţiuni oncologice”, prevede iniţiativa legislativă care modifică articolul 237 din Legea 95/2006.